M-topp tveksam kring slöjförbud: ”Måste kolla på annan problematik”

Carina Wutzler (M) är tveksam till ett slöjförbud i Vellinge.
Foto: JENS CHRISTIAN
Arkivbild. M-toppen tveksam till slöjförbud.
Foto: MARTINA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN FOTOGRAFERNA HOLMBERG

SD i Vellinge vill införa ett slöjförbud i skolan. 

Men de får inte stöd av M-toppen i kommunen.

– Är tjejerna utsatta för tvång kanske det inte bara är slöjan i sig, menar Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. 

I december röstade Skurups kommunfullmäktige igenom ett slöjförbud, vilket ledde till stor debatt. Bakom motionen stod Sverigedemokraterna. Förslaget fick stöd av Moderaterna och det lokala partiet Skurupartiet.

Nu vill SD i Vellinge införa samma förbud. Men här får de inget stöd av Moderaterna.

Carina Wutzler har tidigare drivit frågan gällande tiggeriförbud. Men hon är inte lika positiv till ett slöjförbud. 

– Jag är tveksam att slöjförbud hjälper de tjejer som tvingas bära slöja, berättar Carina Wutzler. 

Bakgrunden till motionen är ”Att vuxna kvinnor utsätts för denna påtvingade underkastelse är illa nog.” och ”Barn som utsätts för förtryck, religiös underkastelse och en påtvingad uppdelning mellan könen i hemmet måste ges chans att åtminstone slippa detta under skoltid.” Skriver Sydsvenskan.  

– Det är en markering mot människor som har en radikal religiös uppfattning där vi då vill stoppa möjligheten för de som tvingar sina barn på slöja, menar Karl-Johan Persson (SD), pressansvarig och gruppledare.

Har det varit ett problem i Vellinge? 

Inte i Vellinge. Men vi känner väl att det är bra att man kan förebygga problem med, i takt med att kommunen är tvungen att ta emot nyanlända finns en risk att vi kan få uppleva detta. Har man de radikala åsikterna givna, vill vi markera att man får lämna den radikaliseringen om man ska vara välkommen till Vellinge, säger Karl-Johan Persson.

Samtidigt menar Carin Wultzer att ett slöjförbud kan motverka integrationen. 

– Vi vill att kvinnor ska komma ut på arbetsmarknaden, viktigt att de också får göra det. Slöjförbud kan vara en väg att inte komma ut. Då har vi en situation i följd som motverkar integration, säger Carin Wutzler. 

Vad kan man göra i stället för ett förbud? 

– Det är viktigt att prata om det. Är tjejerna utsatta för tvång kanske det inte bara är slöjan i sig. Man måste kolla på annan problematik, säger Carina Wutzler.

SD vill att förslaget ska innefatta alla skolor i grundskolan. 

– Det är grundskolan som gäller, säger Karl-Johan Persson. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!