Annicka Engblom (M) tycker att tiden är mogen för att kungen får tillbaka sin gamla roll som statschef. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/Riksdagen
Annicka Engblom (M) tycker att tiden är mogen för att kungen får tillbaka sin gamla roll som statschef. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/Riksdagen

M-politiker: Kungen ska utse statsminister

Publicerad
Uppdaterad
Låt kungen bestämma vem som ska bli statsminister. Det anser Blekingemoderaten Annicka Engblom som nu i en motion till riksdagen förslår att kungen återfår sin gamla roll som försvann 1975 genom den nya regeringsformen.
- Tiden är mogen att rätta till en del av detta, menar Annicka Engblom.
I höstens motionsflod till riksdagen finns det motioner som sticker ut lite mer än de andra. Blekingemoderaten Annicka Engbloms är en av dem.


"Sverige borde ansluta sig"

I alla andra parlamentariska demokratiska monarkier är det statschefen, det vill säga monarken, som formellt leder arbetet med att utse en regeringsbildare. Sverige borde ansluta sig till dessa övriga länder och låta monarken ta över talmannens roll när det gäller att föreslå och utse statsminister och regering, menar Annicka Engblom.
– Jag tycker att vi ska stärka monarkin. Inte överlåta till talmannen i riksdagen, som är en politiker som alla andra, att bestämma vem som ska få bilda regering, säger Annicka Engblom.

"Värna om monarkin"

Det kanske tyngsta skälet att låta kungen - och i framtiden kronprinsessan Victoria – få ansvaret för att bestämma vem som ska regera i Sverige är att monarken är partipolitiskt neutral, menar Annicka Engblom. Om det blir jämnt mellan blocken efter ett val så är det bättre att kungen tar hand om det hela.
– Talmannen är ju politiker och kan misstänkas favorisera sina egna partivänner.
Hon tycker att republikanerna överhuvudtaget har förstört mycket för Sverige.
– Kunglig fest, glans och högtid blir i deras ögon något negativt. Jag tycker att vi ska värna om monarkin. Den är en del av vårt kulturarv och av vår svenska identitet, anser Annicka Engblom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag