Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M och SD inleder nytt samarbete i Staffanstorp

Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I Hörby och Sölvesborg går Sverigedemokraterna sedan tidigare mot att ta makten efter höstens val – med stöd av Moderaterna.

Nu blir Staffanstorp nästa kommun där SD och M inleder nytt samarbete.

Partierna lämnade via ett pressmeddelande på måndagen besked om att Staffanstorp får ett nytt styre bestående av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

M fick 43 % av rösterna i kommunvalet i september medan SD fick 11 % av rösterna. Tillsammans bildar de en majoritet som kan leda kommunens politiska beslut framöver, menar partierna.

I pressmeddelandet skriver Christian Sonesson (M) och Richard Olsson (SD):

Under de senaste fyra åren har likheterna mellan dessa båda partier blivit tydliga i omröstningar i kommunfullmäktige. Därför har ett gemensamt politiskt handlingsprogram tagits fram, som kommer att ligga till grund för den kommande mandatperiodens politiska inriktning.

Några av de gemensamma punkterna som partierna tar upp i handlingsprogrammet berör bland annat bättre arbetsro i skolorna, ökad polisnärvaro och lokalt tiggeriförbud.

Kristersson (M) kritisk mot samarbete

Staffanstorp blir därmed den tredje sydsvenska kommunen där M och SD ingår ett uttalat samarbete efter valet.

Sedan tidigare står det klart att SD – med stöd av M – tar över positionerna som kommunstyrelseordförande i Hörby såväl som Sölvesborg.

M-ledaren Ulf Kristersson har tidigare sagt till Sydsvenskan att han är kritisk mot partikamraterna ute i landet som gör upp med SD i sin politik.

– Det är inte vårt sätt att arbeta. Man ska hålla sig till partiets policy, säger han.