Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M och SD inleder nytt samarbete i Staffanstorp

Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I Hörby och Sölvesborg går Sverigedemokraterna sedan tidigare mot att ta makten efter höstens val – med stöd av Moderaterna.

Nu blir Staffanstorp nästa kommun där SD och M inleder nytt samarbete.

Partierna lämnade via ett pressmeddelande på måndagen besked om att Staffanstorp får ett nytt styre bestående av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

M fick 43 % av rösterna i kommunvalet i september medan SD fick 11 % av rösterna. Tillsammans bildar de en majoritet som kan leda kommunens politiska beslut framöver, menar partierna.

I pressmeddelandet skriver Christian Sonesson (M) och Richard Olsson (SD):

Under de senaste fyra åren har likheterna mellan dessa båda partier blivit tydliga i omröstningar i kommunfullmäktige. Därför har ett gemensamt politiskt handlingsprogram tagits fram, som kommer att ligga till grund för den kommande mandatperiodens politiska inriktning.

Några av de gemensamma punkterna som partierna tar upp i handlingsprogrammet berör bland annat bättre arbetsro i skolorna, ökad polisnärvaro och lokalt tiggeriförbud.

Kristersson (M) kritisk mot samarbete

Staffanstorp blir därmed den tredje sydsvenska kommunen där M och SD ingår ett uttalat samarbete efter valet.

Sedan tidigare står det klart att SD – med stöd av M – tar över positionerna som kommunstyrelseordförande i Hörby såväl som Sölvesborg.

M-ledaren Ulf Kristersson har tidigare sagt till Sydsvenskan att han är kritisk mot partikamraterna ute i landet som gör upp med SD i sin politik.

– Det är inte vårt sätt att arbeta. Man ska hålla sig till partiets policy, säger han.