Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-ledarens larm om id-kontrollerna

"Självklart är regeringen fullt beredd att snabbt återinföra ID-kontrollerna om det skulle behövas"

Antalet asylsökande har ökat igen, efter att id-kontrollerna mellan Danmark och Sverige togs bort.

M-ledaren Anna Kinberg Batra uppmanar till noggrann övervakning av utvecklingen.

– Vi måste vara beredda att agera om situationen inte går att kontrollera, säger hon till Aftonbladet.

Id-kontrollerna vid inresa till Sverige från Danmark togs bort förra veckan, och sedan dess har antalet asylsökande ökat, rapporterar Sydsvenskan. Enligt siffror till tidningen registrerades 112 personer i måndags, jämfört med i april då mellan 47 och 55 personer sökte asyl per dag.

"Nära dialog"

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) uttryckte redan när beslutet offentliggjordes att id-kontrollerna kan komma tillbaka.

– Självklart är regeringen fullt beredd att snabbt återinföra ID-kontrollerna om det skulle behövas. Vi står i nära dialog med våra myndigheter för att kontrollera detta, sa hon i ett uttalande den 2 maj.

Nu understryker M-ledaren Anna Kinberg Batra att läget måste övervakas noga, eftersom id-kontrollerna togs bort med så kort varsel.

– Vi måste vara beredda att agera om situationen inte går att kontrollera, säger hon till Aftonbladet.

M: "Bekymmersamt"

Regeringen har lovat andra åtgärder i samband med att id-kontrollerna togs bort. Anna Kinberg Batra menar att dessa måste komma på plats snabbt, eftersom situationen är "bekymmersam".

– Se till att gränspolisen får de resurser och möjligheter de behöver så fort som möjligt. Det behövs för att upprätthålla ordningen och gränskontrollerna så att vi har koll på vilka som kommer hit, för det är först då man kan hjälpa de som behöver.

DSB, som rent konkret utför kontrollerna, har sparat all utrustning som används vid kontrollerna på plats på flygplatsen Kastrup, det säger ansvariga till Sydsvenskan.

Det var i början av 2016 som regeringen införde id-kontrollerna, efter att flyktingströmmen ökat under hösten 2015.