Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-ledaren: ”Malmö är bäst – det ska ses på långt håll”

Turning Torso.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Torbjörn Tegnhammar (M).
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Karlatornet.
Foto: SERNEKE/TOMORROW AB

Planerade skyskrapan Karlatornet i Göteborg kommer att detronisera Turning Torso från positionen som Nordens högsta byggnad.

Men moderatledaren Torbjörn Tegnhammar hoppas kunna bräcka Göteborg – genom att bygga en ännu högre skyskrapa i Nyhamnen.

– Malmö är bäst och det ska alla kunna se från långt håll, säger Torbjörn Tegnhammar till Sydsvenskan.

Karlatornet kommer att vara 245 meter högt när skyskrapan står klar på Hisingen i Göteborg inom några år. Kvällspostens ledarskribent Csaba Bene Perlenberg skrev i en krönika att det kommer att få 190,4 meter höga Turning Torso, som i nuläget är Nordens högsta byggnad, att ”framstå som en luggsliten flaggstång”.

Moderatledaren Torbjörn Tegnhammar har andra planer. Han hoppas att något av husen som ska byggas i Nyhamnen i Malmö kommer att bli högre än Karlatornet – och att ett skyskrapeprogram för Malmö ska bli verklighet.

– Hemskt gärna. Det hade varit ett lyft för Malmö. Om vi har en hög bebyggelse kan man integrera samhällsservice i huset och vi slipper ställningstaganden om att behöva använda Sveriges bästa jordbruksmark, säger Torbjörn Tegnhammar till tidningen.

Kommunledningen: ”Ska inte konkurrera med andra städer”

Moderaternas förslag får stöd av Centerpartiet – men inte av kommunledningen.

– Vi ska bygga ett Malmö som är bra för Malmöborna, inte konkurrera med andra städer, säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, till tidningen – men hon tillägger att frågan om hög bebyggelse i Malmö kommer att ingå i den nya översiktsplan som håller på att tas fram.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!