Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M-förslaget: Så ska vi stoppa antisemitismen

Tomas Tobé (M) föreslår miljonsatsningar på EU-nivå för att stjälpa antisemitismen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Judiska församlingen i Malmö har tappat upp emot 80 procent av sina medlemmar på drygt 50 år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Judar i Malmö vittnar om hat och hot som gör att de inte längre vågar leva ett öppet judiskt liv. 

Samma tendens syns även ute i Europa, där klimatet mot den judiska befolkningen blir allt hårdare.

Nu föreslår Moderaterna satsningar på EU-nivå i miljonklassen för att motverka utvecklingen. 

– Nio av tio judar i Europa upplever att antisemitismen ökar, säger Tomas Tobé, partiets toppnamn i EU-valet, till Kvällsposten.  

På tisdagen träffade Tomas Tobé, Moderaternas toppnamn i det kommande EU-valet, väljare på Gustaf Adolfs tog i Malmö. Han talade bland annat om antisemitismen i Europa, och efter mötet lanserade han sin idé för hur det ökande judehatet ska motverkas. 

I stället för att spendera 700 miljoner kronor på att subventionera Interrailkort vill Moderaterna se att EU-kommissionen lägger de pengarna på utbildningsinsatser som syftar till att öka kunskaperna om antisemitism. 

– Hade man haft obegränsat med pengar hade man kunnat använda sig av detta till tågresor för ungdomar. Men vi ser hur antisemitismen ökar i Malmö och Europa och då är det oerhört viktigt att använda dessa resurser till att fler ungdomar får besöka förintelseläger, säger han till Kvällsposten. 

Hur ska du försöka få igenom förslaget på EU-nivå? 

– Jag ska försöka övertyga min partigrupp om att omfördela mer pengar till detta. Det är inte bara i Sverige vi ser dessa problem och jag tycker jag att detta är ett positivt förslag. Jag kommer driva förslaget med kraft och hoppas få stöd från flera partier.

Antisemitismen ökar

Kvällsposten har den senaste tiden rapporterat om det ökande judehatet i Malmö och resten av södra Sverige. Den judiska församlingen i Malmö har tappat lite drygt 80 procent av sina medlemmar på 50 år och Salomea, 19, har tidigare berättat för Kvällsposten att hon inte längre kan leva ett öppet judiskt liv i Malmö. 

Så sent som under tisdagen inträffade dessutom ett mordförsök där en kvinna i 60-årsåldern som är aktiv i den judiska församlingen knivhöggs i Helsingborg.

– Hela tanken med det här förslaget är att vi måste göra något åt situationen för judar och det här är ett konkret sätt att göra något på. Jag förstår att alla ungdomar gärna vill ha gratis tågkort, men jag vill se att vi använder medlen på andra sätt, säger Tomas Tobé. 

Har du haft tid att lyfta förslaget med judiska företrädare?

– Jag har inte pratat om här förslaget specifikt i dag. Men jag har tidigare pratat med församlingar och då brukar de själva lyfta fram säkerheten runt synagogor, men de har även talat om fler studieresor till förintelseläger och bredare informationskampanjer från samhället.

I en studie genomförd av EU:s byrå för mänskliga rättigheter upplever nästan 90 procent av Europas judar att antisemitismen har ökat de senaste fem åren. Bland svenska judar upplever 82 procent att antisemitismen är ett ganska eller väldigt stort problem. 

Flera av de tillfrågade upplever även att judehatet har ökat på internet.

– Jag tror att det handlar om att vi har en våg av populism som växer och sedan tror jag även att ett problem är att etablerade politiker inte har stoppat detta i sin linda, säger Tomas Tobé, och lyfter fram Malmö som ett exempel på en stad där problemet med judehat inte har blivit taget på tillräckligt stort allvar. 

– Det har inte varit tillräckligt prioriterat, men nu måste vi prioritera detta för denna utveckling just nu är oacceptabel. Den judiska församlingen i Malmö minskar och att vi i Sverige år 2019 har en diskussion om man kan vara trygg som jude i Malmö eller inte är förfärligt. 

Vill även se insatser i Sverige

Tomas Tobé vill även se riktade nationella satsningar mot områden och regioner där problemet med antisemitism är som störst.

Han lyfter fram Malmö som ett exempel. 

– Jag tänker att resurser kan användas till studieresor, men även till utbildningsinsatser. Då kan man både göra det mot skolorna, men jag vill även se att resurser går åt till informationskampanjer och traditionell opinionsbildning. Vi vill även påverka de som inte är i skolålder, säger han.