Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S: ”Det är ett sätt att trixa för att få en majoritet”

Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S). Foto: Fritz Schibli
Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kampen om Malmöpolitiken pågår ända in på målsnöret. 

Moderaten Torbjörn Tegnhammars förslag om att utöka kommunstyrelsen med en ledamot sågas av huvudmotståndaren, socialdemokraten Katrin Stjernfeldt-Jammeh.

– Jag gör bedömningen att det är ett sätt att trixa för att få en majoritet när man inte har det, i nämnderna, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh.

I kommunfullmäktige på måndag ska det vara klart som blir kommunstyrelsens ordförande i Malmö – Torbjörn Tegnhammar (M) eller Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S). Då är det också klart vem som ska styra Malmö under de närmaste fyra åren.

Något definitivt besked om utfallet kom inte under fredagen.

– Jag hat haft samtal med alla partier förutom Vänstern. Det finns ingen särskild anledning till att vi inte pratat med dem. Det har bara inte funnits någon särskild anledning att göra det, säger Torbjörn Tegnhammar.

Moderaterna har lagt fram ett förslag om att Malmö ska ha ett renodlat Moderat-styre, med uppbackning av allianspartierna och Sverigedemokraterna. 

Socialdemokraterna vill främst se ett samarbete över gränserna. 

Andrahandsalternativ för S är – och det förslag som lades fram under fredagsmötet i Stadshuset – att Malmö ska ha ett socialdemokratiskt styre. 

– Det handlar om att skapa långsiktighet och hitta nya lösningar för Malmös utmaningar, säger Katrin Stjernfeldt-Jammeh.

Vill utöka nämnder

Moderaterna har lagt fram ett förslag  om ytterligare en ledamot i kommunstyrelsen i Malmö. 

Det skulle innebära att Malmö stad går från 13 ledamöter i kommunstyrelsen till 14. Därmed skulle de alliansen i Malmö och SD få lika många röster som de rödgröna. 

Katrin Stjernfeldt-Jammeh sågar förslaget. 

– Jag gör bedömningen att det är ett sätt att trixa för att få en majoritet när man inte har det, i nämnderna. Det bygger på att du har ett samarbete i alla enskilda frågor mellan samtliga alliansparter och Sverigedemokraterna. Eftersom det då inte räcker behöver man dessutom ge ordförande möjlighet att ge en extra röst, eftersom ordförande då har en utslagsröst.

–  För mig är det här uppenbart ett sätt komma runt att vi har en annan majoritet i nämnderna. Det vill säga en rödgrön majoritet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!