Lyxbilstjuvarnas knep – fast efter fräcka stölden

Den stulna BMW:n hittades i ett garage i Hässleholms kommun.
Foto: POLISEN
Motorn var fortfarande i gång när polisen hittade bilen. Tjuvarna hade börjat plocka ut dyrbar utrustning.
Foto: POLISEN
Den mycket exklusiva bilen värderas till 730 000 kronor – innan den vandaliserades.
Foto: POLISEN

Två män från Litauen – en 57-åring och en 30-åring – åtalas för stöld av en BMW värd trekvarts miljon kronor.

De hade inte bilen mer än i ett dygn men hann ändå börja plocka isär den. Tack vare att ägaren försett BMW:n med en dold GPS blev den lätt för polisen att hitta.

Båda männen nekar till brott.

Den dyra BMW:n av modell M4 stals från en ort i nordvästra Skåne en natt i mitten av mars. Den hade gått mindre än 1 500 mil och värderades till 730 000 kronor.

Bilen var försedd med en spårsändare som senare kunde rekonstruera exakt vilken väg den kört och hur fort det hade gått. Tidvis var den uppe i 225 kilometer i timmen.

Timmarna efter stölden placerades bilen i ett garage i en mindre ort i Hässleholms kommun. De två nu häktade männen bor i det hus som garaget tillhör.

Hade lurat startsystemet

Först tänkte inte polisen inleda en förundersökning. Men när ett säkerhetsföretag kunde ge besked om vart bilen hade tagit vägen sattes spanare att bevaka fastigheten.

Bilen hade inte varit borta i ett dygn – men hade redan hunnit börja plockas sönder. Inredningen var vandaliserad.
Foto: POLISEN

Tjuvarna hade lurat bilens nyckellösa startsystem utanför ägarens bostad och fått i gång BMW:n – metoden kallas att ”reläa signalen” från ägarens originalnyckel.

Men tjuvarna vågade aldrig stänga motorn eftersom den inte skulle gått att starta om igen utan rätt nyckel. Så när bilen hittades nästa dag var motorn fortfarande i gång.

Båda nekar till stölden

Bilen hade börjat tas isär för att slaktas på utrustning men allt var kvar i garaget.

Inne i huset hittade polisen bland annat mängder av registreringsskyltar från olika länder och ett antal synbarligen äkta, inplastade registreringsbevis från Ryssland.

I garaget hittade polisen mängder av registreringsskyltar från olika länder.
Foto: POLISEN

De båda männen greps som misstänkta för BMW-stölden – men båda nekar. De känner inte till något om bilen och vet inte hur den har hamnat där, hävdar de.

Den häktade 57-åringen utreds av tysk polis för liknande brott.

Kan vara internationell liga

Han misstänks ingå i en grupp tjuvar som stjäl dyra bilar för att demontera delar och sälja vidare. Det gäller bland annat en Tesla och en Mercedes AMG

Inte heller detta säger han sig känna till.

Polisen hittade även ett antal inplastade, synbarligen äkta ryska registreringsbevis för ganska fina bilar.
Foto: POLISEN

De båda männen har åtalats vid Helsingborgs tingsrätt för grov stöld alternativt grovt häleri. Åklagaren vill även ha båda männen utvisade under fem års tid.

Bilen har gått att reparera – för cirka 90 000 kronor, som försäkringen betalar. Ägaren begär bara ut självrisken på 1 800 kronor i ersättning för stölden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!