Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lyxbilsfusk: Förfalskat vrålåk var vanlig Ford

Fuskade med bilen. Ford Shelby beskrivs som en riktig raritet. En nordvästskåning köpte den betydligt vanligare Mustangen men sålde vidare den som en äkta Shelby. Nu har han dömts. Shelbyn på bilden har inget samband med artikeln.
Foto: Suvad Mrkonjic

Skåningen agerade raffinerat.

Genom att fiffla och fila lyckades han förvandla en ordinär Ford till ett unikt lyxåk och tog betalt därefter när han sålde bilen vidare.

Men bluffen avslöjades och mannen åkte fast - nu har han dömts för grovt bedrägeri, skriver Helsingsborgs Dagblad.

Fordmodellen Shelby byggdes i original på 1960-talet och är en riktig raritet, det finns bara 300 stycken kvar i hela världen. Bilen bär vissa likheter med sin betydligt vanligare koncernsyster Ford Mustang och det var det som den nordvästskånske mannen i 60-årsåldern kom på att utnyttja för några år sen.

2004 åkte han till USA och köpte han en Mustang som var ombyggd för att likna Shelbyn för 335 000 kronor.

Drev själv register

Därefter satte han, enligt tingsrätten, i gång med sitt utstuderade fusk. På bilen finns ett flertal chassinummer och de numren både manipulerade och slipade han bort, skriver HD.

Sedan sålde han bilen vidare till en svensk man som är bosatt i Schweiz under förespegling att bilen var en Shelby och fick 520 000 kronor för bilen, en nätt liten vinst på 185 000 kronor.

Köparen har förklarat att han inför affären bland annat kollade upp bilen i det svenska registret för äkta Shelbybilar och där fått besked om att det verkligen var en äkta Ford Shelby från 1969 - men den som drev registret då var den nu dömde nordvästskåningen.

Villkorlig dom

Tingsrätten konstaterar enligt HD att brottet var grovt eftersom mannen filat bort chassinumren och att gärningen motsvarar fängelse i ett halvår. Dock nöjer man sig med villkorlig dom eftersom mannen är tidigare ostraffad och för att det bedöms som osannolikt att han ger sig i kast med liknande brott igen.

Han ska dock betala schweizarens rättegångskostnader på 152 000 kronor.

Ford Shelby

 Ford Shelby byggdes under åren 1965-1970 och i dag finns det bara omkring 300 äkta sådana kvar i hela världen.

 De skils åt från de vanliga Ford Mustang via chassinumrena.

 En äkta Shelby har 48 som tredje sifferpar bakifrån medan Mustang har paret 19.

 Du hittar numret instansat på tre ställen: innanför vänstra stänkskärmen, bakom vindrutan och på förardörrens insida.


Källa: Helsingborgs Dagblad