Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyxbilen som gömdes undan Hitlers trupper

Fler inrikesnyheter.
När Adolf Hitlers tyska trupper invaderade Danmark gömdes bilen undan av rädsla för att de skulle beslagta den. Foto: CAMERA PRESS/IBL
Så här tjusig såg bilen ut från början. Den nya ägaren hoppas kunna få den i samma skick. Foto: Bilweb Auctions
Dokumenten som visar bilens spännande historia. Foto: Bilweb Auctions
Interiören ska gå att rädda. Fler delar, bland annat passagerarsätet, finns sparade. Foto: Bilweb Auctions
Under två år rullade bilen stolt på de danska vägarna. Foto: Bilweb Auctions

Den lyxiga Mercedes-cabrioleten rullade stolt på de danska vägarna under ett par år. 

Men när Hitler skickade in sina trupper i landet gömdes bilen undan i en lada.

Där glömdes den bort under en massa år – men nu har den sålts på auktion i Sverige. 

– Vi höll på en halv dag och bara plocka väck hö och gamla brädor och skräp bara för att få fram den, säger Michael Luft, värderingsman vid Bilweb Auctions. 

För ett otränat öga ser den ut som en skrothög. Men för andra är det en diamant som bara väntar på att putsas. 

Den här historiens huvudperson är en Mercedes Benz 230 cabriolet. Den 21 april 1938 rullade den ut från fabriken i tyska Sindelfingen. På sin tid var den här bilen en stjärna. 

– Den här modellen använde tyskarna mycket under andra världskriget, man ser den ofta på foton när de åker runt och propagerar, säger Michael Luft. 

När Hitlers tyska trupper invaderade Danmark gömdes bilen undan i rädsla av att den skulle bli beslagtagen. Foto: Bilweb Auctions
Cabriolet-taket finns det inte mycket kvar av, men i övrigt tycker Michael Luft att bilen är i relativt gott skick. Foto: Bilweb Auctions
Bilen såldes för 221 000 kronor på auktion till en entusiast i Göteborg som planerar att helrenovera bilen. Foto: Bilweb Auctions
Under andra världskriget användes Mercedes Benz 230 cabriolet som propagandevapen. Foto: Bilweb Auctions

Gömde bilen för Hitler

Men just den här bilen skulle inte stanna i Tyskland, i början av maj samma år levererades den till sin ägare i Köpenhamn som stolt körde omkring med den på de danska vägarna i ett par år. 

Men sen kom Hitler. Ja i alla fall hans trupper. Den 9 april 1940 invaderade Tyskland grannlandet Danmark och i rädsla för att nazisterna skulle beslagtaga bilen gömdes den undan längst in i en lada. 

Tricket lyckades. Men sen glömdes bilen i stort sett bort. 

– Den var framme någon gång på 60-talet när den stod hos en skrothandlare, men sen ställdes den längst in i en lada igen och så fylldes det på med grejer, säger Michael Luft. 

Den vackra instrumentpanelen är relativt fint bevarad. Foto: Bilweb Auctions
Den 21 april 1938 rullade den ut från fabriken i tyska SindelfingenFoto: Bilweb Auctions
Kanske behövs nya vinterdäck?Foto: Bilweb Auctions
Den nya ägaren kommer ta isär hela bilen bit för bit och sätta ihop den igen. Foto: Bilweb Auctions

”Det är bara ytrost”

När gården skulle säljas kontaktades Michael Luft som tog sig till gården. 

– Den stod där gömd i ladan. Vi höll på en halv dag och bara plocka väck hö och gamla brädor och skräp bara för att få fram den.

Men är det inte en skrothög?

– Det är klart att den förföll en hel del när stod utomhus hos skrothandlaren, tygtaket har ju ruttnat men i övrigt är den i bra skick. 

Den ser lite rostig ut. 

– Det är bara ytrost. Det är väldigt tjock plåt och när man bankar på den är det väldigt bra klang. Man slipar och blästrar och gör i ordning plåten igen och sen lackeras den.

Det var många som intresserade sig för bilen, till slut såldes den för 221 000 kronor till en entusiast i Göteborg. Planen är att få bilen i nyskick. 

– Han kommer plocka isär allt och göra i ordning varje bit för sig och sen sätta den ihop igen. Det är väl både terapi och hobby att göra i ordning såna här gamla bilar. 

Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.