Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lyxbåten väcker enorm uppmärksamhet i Skåne

Arno Schuurs sålde en lyxbåt till Sverige redan för elva år sedan.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lyxbåten Getaway machine har väckt stor uppmärksamhet i gästhamnen i Ystad.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Förutom två sovrum finns även vardagsrum och matplatser i lyxbåten.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En lyxbåt har fångat gott om uppmärksamhet i Ystad de senaste dagarna.

Båten mäter 20 meter och ser på utsidan ut som en ubåt – men är i själva verket en 60 kvadratmeter stor bostad.

– Båten fångar verkligen folks blickar, säger Arno Schuurs, som var med och byggde lyxbåten och som nu ska föra den upp till Stockholm.

Redan i torsdags lade Arno Schuurs till med sin lyxbåt Getaway machine i gästhamnen i Ystad. Hans färd mot Sverige startade i Nederländerna, och han har gjort flera stopp i såväl Tyskland som Danmark, vilket även Ystad Allehanda har rapporterat om.

Med sin 20 meter långa kropp och aluminiumbeklädda fasad sticker lyxbåten sannerligen ut från mängden. Arno Schuurs berättar att många stannar till och vill veta mer om båten, framför allt ju längre norrut han kommer. 

– Många i Sverige är nyfikna och ställer många frågor, och det gör ingen i Holland eller i delar av Tyskland. Men ju mer norrut vi kommer ju färre kan se att det är en husbåt, berättar Arno Schuurs.

Så båten har väckt stor uppmärksamhet i Ystad? 

– Ja, och det är kul men också lite irriterande. Det kan stå 20 personer utanför båten som tar bilder och filmar, speciellt när vi är i små danska byar. Lägger vi till i en liten hamn kan hela byn komma ner och titta på båten. 

Ser ut som lyxlägenhet

På utsidan ser den silvriga båten mest ut som en ubåt som tittar upp ovan vattenytan.

Men på insidan framträder en lyxlägenhet med plats för åtta personer. Boytan är 60 kvadratmeter stor, fördelad på två sovrum och stora ytor för att såväl äta som att umgås i.

I Arno Schuurs båt finns två sovrum och ett kök.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I Getaway machine finns två sovrum med plats för totalt åtta personer.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Väl ute till havs kan den aluminiumbeklädda lyxbåten komma upp i sju knop. 

– Det finns tillräckligt med plats för alla, men det finns bara en toalett och en dusch. Så om man är åtta personer är det mysigt, men lite trångt, säger Arno Schuurs. 

Båten ska hyras ut

Redan för flera år sedan sålde Arno Schuurs en liknande lyxbåt som då hamnade i Stockholm. Även Getaway machine ska upp till huvudstaden – men inte för att säljas.

– Vi sålde vår första båt till Stockholm för elva år sedan till att ha i Göta kanal. Mottagandet var så fint och resan i Sverige var så lyckad att vi kände att vi måste bygga en båt till. Men nu behåller vi båten själva så vi kan använda den när vi kommer till Sverige, säger Arno Schuurs. 

Väl i huvudstaden ska Getaway machine fungera som en bed and breakfast med plats för upp till tolv personer. Gästerna kan använda båten till att bo i eller till att anordna en konferens. 

Tog ett halvår att bygga

Förutom Ystad är tanken att lyxbåten även ska lägga till i ytterligare en skånsk hamn samt Karlskrona innan den lämnar södra Sverige och beger sig upp mot Stockholm.

Att köpa en liknande båt kostar 8,5 miljoner kronor, berättar Arnor Schuurs.

– Det tar ungefär sex månader att bygga båten, det är inte jättemycket arbete. Halva jobbet går ut på att bygga konstruktionen och den andra halvan till att bygga upp insidan, säger han. 

Att köpa en båt som liknar Getaway machine kostar drygt 8,5 miljoner kronor.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG