Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lutande bänkar på Malmö central har skapat kritikstorm

Bänkarna på Malmö central lutar för att avskräcka uteliggare - men lutningen gör att det inte går sitta bekvämt och ställer till problem för rörelsehindrade.
Foto: SVT Sydnytt
Den nya bänkarna på Malmö central har gett upphov till en kritikstorm.
Lutningen gör att de inte går att sitta bekvämt på och ställer till problem för rörelsehindrade.
Nu har Malmö stad anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, rapporterar SVT.
Många Malmöbor är kritiska till de nya bänkarna på Citytunnelns station Triangeln samt på Malmö central. Orsaken till lutningen är att den ska avskräcka uteliggare och hindra andra från att bli kvar på dem för länge. Men lutningen gör samtidigt att de inte går att sitta bekvämt på och kan göra dem obrukbara för rörelsehindrade.

Fått nog

Malmöbon Erik Vestman har fått nog och anmält bänkarna till Diskrimineringsombudsmannen.
– På grund av min knäskada kan jag inte nyttja de här bänkarna. Även gamla människor som inte kan spjärna emot måste ha jäkligt svårt. Och jag har sett barn glida av för att de inte nått ner med fötterna, säger han till Metro.
När Gatukontoret och samorganisationen för bland annat rörelsehindrade gjorde en översyn av sittdonen kom det också kritik mot dem.

Ska byggas om

– När de kom, rätt sent, blev jag överraskad av hur mycket bänkarna lutade. Vi ville ju att de skulle vara anpassade för handikappade. Det var också därför vi hade beställt rygg- och armstöd, säger Wolfgang Liepack, gatukontorets projektledare för Triangelnstationen, till Sydsvenskan.
Bänkarna har nu börjat byggas om. Enligt Wolfgang Liepack ska det inte kosta mycket att ändra lutningen – bara två skruvar ska byta plats.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!