23 personer trodde att de skulle få flytta in i lägenheten i Slottsstaden. De betalade in deposition, men fick aldrig några nycklar. Foto: Krister Larsson23 personer trodde att de skulle få flytta in i lägenheten i Slottsstaden. De betalade in deposition, men fick aldrig några nycklar. Foto: Krister Larsson
23 personer trodde att de skulle få flytta in i lägenheten i Slottsstaden. De betalade in deposition, men fick aldrig några nycklar. Foto: Krister Larsson

Lurade 23 personer med blufflägenhet

Publicerad

Med löfte om en lägenhet på Köpenhamnsvägen kan en misstänkt bluffare lyckats ha lyckats hyra ut samma bostad till 23 personer under sommaren. En bluff som gett honom hundratusentals kronor i depositioner och förskottshyra, skriver Sydsvenskan.

– Det är 400 000 kronor som vi känner till, säger Roland Forsblom, ordförande i bostadsrättsföreningen, till tidningen.

Sydsvenskan var med när bluffen sprack under onsdagen i Malmö. Då hade flera hoppfulla par och personer dykt upp för att hämta nycklarna till den andrahandslägenhet i Slottsstaden de betalt deposition för.

Men lägenhetsinnehavaren dök aldrig upp med nycklarna och flera av de drabbade bröt ihop i tårar när bedrägeriet gick upp för dem.

Skickade ner hela sitt bohag

Bland de svikna hyresgästerna fanns allt från de som precis flyttat hemifrån till ett par i giftastankar som planerat sätta bo och annonserat efter nytt boende på Blocket.

Mannen ska själv ha bott i andrahand i lägenheten, men när hans bedrägerier uppdagades sade den egentliga hyresgästen upp hans kontrakt.

Det ska dock inte ha hindrat honom för att lägga ut annonser om andrahandsboende. Enligt bostadsrättsföreningen har det varit en strid ström av lurade hyresgäster som dykt upp på gården under den senaste månaden. En av dem hade till exempel skickat ner bohaget från Karlskrona innan bluffen uppdagades.

Tipset: "Be om utdrag"

Roland Forsblom, som är ordförande i föreningen, har fört egen statistik över hur mycket pengar som bluffen genererat för den förra hyresgästen. Och statistiken över förskottshyror och depositioner landar alltså på runt 400 000 kronor, skriver Sydsvenskan.

Det ska nu finnas fem anmälningar om bedrägerier hos polisen.

– Jag förstår inte varför vi inte har kunnat förhindra detta. Tipset till andra är att be om styrelsen om ett utdrag ur lägenhetsregistret, där ser man vem som äger lägenheten, säger Roland Forsblom till tidningen.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag