Toppolitikern i Lund om bilbränderna: ”Idioti”

Det här var de vanligaste brotten i Sydsverige 2018.
Lund kommuns kommunstyrelseordförande Philip Sandberg (L) reagerade på Kvällspostens artikel.
Foto: Skärmdump/Facebook
Philip Sandberg Ordförande kommuntstyrelsen i Lund (L).
Foto: PRESSBILD/Annika Persson

Den senaste veckan har Lund varit hårt drabbat av anlagda bilbränder.
Nu reagerar kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) på Kvällspostens artikel.

– Att förstöra andras egendom och utsätta människor för livsfara är inget annat än idioti, säger Philip Sandberg (L).

Natten till söndagen var den fjärde dygnet i rad som bilar brann i Lund. Polis, räddningstjänst och Lunds kommun har tidigare gått ut med att de arbetar tillsammans för att motverka den negativa trenden.

I en artikel som Kvällsposten publicerade på söndagen om bränderna, pekar både lundapolisen och rättssociologen Ingela Kolfjord, lektor vid Malmö universitet, på att det oftast är ungdomar som ligger bakom bilbränder.

Natten till söndagen var det den fjärde natten i rad som bilar sattes i brand.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ingela Kolfjord pekar också på utanförskap som en förklaring till ungdomarnas beteende. Hon tror att insatser som sommarpraktik eller gratis kollektivtrafikskort skulle kunna göra nytta bland dessa ungdomar.

– Bilbränder är ett sätt att visa att man är frustrerad, förbannad och förtvivlad, säger hon i artikeln.

Lunds starke man: ”Baxnar”

Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L), reagerade starkt på artikeln. I ett inlägg på Facebook beskriver han hur ”han baxnar”.

– Jag ser inte de här handlingarna som någonting annat än ren idioti. Att se den här typen av ganska ursäktande resonemang som bygger på att samhället ska bistå med allt från busskort gratis och liknande för att förhindra den här typen av brott menar jag är väldigt förenklat, säger Philip Sandberg om sitt inlägg. 

Vad gör ni från kommunens håll?

– Jag tycker vi har ett välutvecklat arbete i Lunds kommun, exempelvis aktiviteter, läger och utflykter för barn och ungdomar som inte kan åka på semester. Men det är inte en ursäkt att begå brott och samhället ska inte tycka synd om dem som förstör andras egendom. Samhället måste visa tydliga konsekvenser mot dem som förstör för andra och premiera dem som sköter sig.  

Vilken typ av konsekvenser menar du då?

– Det är ju i slutändan en fråga för polis och de rättsvårdande myndigheterna. Det kan till exempel vara att man blir ersättningsskyldig. Både att man själv får betala skadestånd och ens föräldrar. Sedan att socialtjänsten gör insatser tidigare. Men det är ju en fråga att ta ställning till för riksdagspolitikerna om vi behöver se över vår lagstiftning och straffskala. 

Vad är din åsikt om gratis busskort och fler praktikplatser?

– Jag tycker man är helt fel ute när man diskuterar utifrån termer som att gratis busskort eller liknande skulle vara lösningen. De som missköter sig ska inte få någon gräddfil till praktikplatser och jag tror inte att det är någon bra idé med en generell garanti för att alla ska få sommarjobb. I första hand ska man själv vara aktiv och söka arbete, säger Philip Sandberg.


LÄS MER: Forskaren – därför brinner bilarna i Lund 


”Tydliga konsekvenser”

Politikerns inlägg möttes av många positiva kommenterar men också flera som reagerade över hans sätt att uttrycka sig.

Martin Pudarić, statsvetare och aktiv i Socialdemokraterna.
Foto: Privat / privat

En av dem var stadsvetaren och tidigare ordförande för Lunds Socialdemokratiska Studentklubb, Martin Pudarić. Han menar att många uppfattade politikerns inlägg som ”raljerande”.

– Vi har ett ganska taskigt samtalsklimat i politiken redan och jag tycker man borde kräva att politikerna har bättre tonläge. Det är nästan som att han vill göra narr av lektorns uttalanden, som trots allt har en akademisk titel och lagt väldigt många år på sin forskning. Det blir extra allvarligt med tanke på att Philip Sandberg är borgmästare för Sveriges främsta universitetsstad, säger han och fortsätter:

– Jag upplever att det blir ett sätt att plocka billiga politiska poäng, vilket vi ofta ser i den här typen av ämnen. Vi som vill ha en saklig ton och diskutera den faktiska problematiken bakom bilbränderna utmålas som att vi stöder förövarna. Självklart tycker vi det är lika värdelöst som alla andra gör men man måste kunna diskutera sakligt.

Foto: Kvällsposten

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!