Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lunds besparingsbudget kan rivas upp i veckan

Oppositionsrådet Anders Almgren (S).Foto: MARTIN OLSON / LUNDS KOMMUN
Det kan bli aktuellt med mer pengar till skolan.Foto: COLOURBOX

De kraftiga besparingarna klubbades i somras.

Men på torsdag kan Lunds besparingsbudget rivas upp.

– Vi tittar på det just nu, säger oppositionsrådet Anders Almgren (S) till Sydsvenskan.

När kommunfullmäktige i somras beslutade om budgeten för år 2020 fick de fem styrande partierna i Lund igenom besparingar på omkring en kvarts miljard kronor. Men på torsdag, då kommunfullmäktiges 65 ledamöter samlas för sitt novembermöte, kan det bli ändringar på det. 

Eftersom de fem styrande partierna förra månaden bestämde sig för att försöka ändra kommunens mål och fokusområden anser socialdemokraterna att de därmed har öppnat för att diskutera hela budgeten ännu en gång.

– De går ju in och reviderar en del av budgetbeslutet om de ändrar målen. Det finns inget särskilt beslut om målen. Nu när de själva tar initiativ till att formellt väcka budgetfrågan igen, då vill vi ta tillfället i akt, säger oppositionsrådet Anders Almgren (S) till tidningen.

”Det kan bli så att vi återkommer med ytterligare förslag”

Socialdemokraterna föreslår att barn- och skolnämnden ska få 78 miljoner kronor mer än vad som beslutades i somras och att utbildningsnämnden ska få ytterligare 7,2 miljoner kronor. Enligt Almgren kan socialdemokraterna på fullmäktigemötet komma att kräva mer pengar även till andra nämnder.

– Det kan bli så att vi återkommer med ytterligare förslag. Vi tittar på det just nu. Det som ligger nära till hands då är framför allt socialtjänsten, äldreomsorgen och kultur och fritid, säger Anders Almgren till tidningen.

Även vänsterpartiet ville i somras ge barn- och skolnämnden och utbildningsnämnden mer pengar. Om samtliga oppositionspartier enas kan de köra över de styrande partierna och därmed driva igenom nya pengar i budgeten.