Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Lundells ord om den grova rattfyllan

Ulf Lundell dömdes för grovt rattfylleri i augusti 2019

Ulf Lundell hade en eländig period 2019 – och den präglar nya boken ”Vardagar 3”, som kommer ut på tisdagen.

Den grova rattfyllan och hotet om fängelse kastade en skugga över den framgångsrika sommarturnén.

”Där steg anspänningen igen. Illamående. Vad kan man hoppas på? Dagsböter, samhällstjänst?”

Den 2 april 2019 stoppas Ulf Lundell vid Österkrok i Simrishamns kommun när han kör sin BMW med 1,5 promille alkohol i blodet.

Han har druckit i flera dagar och är på väg till Simrishamn för att köpa mer vin. Någon har ringt och tipsat polisen som stoppar honom.

Lundell tas till polishuset, körkortet omhändertas och han får veta att han ska åtalas för grovt rattfylleri. Ett brott som ofta ger fängelse.

”Ångesten står som spön i backen. Så mycket i mitt liv är så fel och galet just nu. Jag är djävulskt pressad.”

Ulf Lundell hade sin exhustru Sofia som chaufför till rättegången i Ystads tingsrätt den 29 augusti förra året.
Foto: Fredrik Sjöshult
Nya boken ”Vardagar 3”, som kommer ut på tisdagen, handlar mycket om den eländiga tiden efter rattfyllan.

Tidningarna läser åtalet

När åtalet kommer den 18 april får medierna reda på vad som hänt.

”Tidningar fick nys om rattfyllan. Det var i förrgår. Det har bultat på galleriets dörrar. Här låg en lapp från två herrar på KvP men inget mer än så.”

Från allmänheten, bokläsarna och fansen får han inget hat. Tvärtom stöttar många honom.

”En rattfylla för med sej, i mitt fall åtminstone, rätt mycket noja, men hittills har jag inte stött på några arga, dömande människor häromkring. Två fula mejl, men så många fler inkännande.”

Stressad inför rättegången

Inför rättegången i slutet av sommaren är Ulf Lundell mycket uppskruvad. Han har varit på möte hos Frivården i Ystad och är stressad av utlåtandet därifrån.

”Obehagligt hursomhelst. Språket. Känslan av att vara ett 'case'. Registrerad. Kafka-känslan av att myndigheter kan göra vad dom vill av vad man delgett.”

Ulf Lundells turnépremiär på Sofiero den 29 juni förra året blev en triumf – mitt i allt elände på hemmaplan.
Foto: JENS CHRISTIAN
I sin bok är Ulf Lundell nöjd med Ystads tingsrätts dom. ”Jag accepterar till fullo domen och min framtid.”
Foto: Fredrik Sjöshult / Fredrik Sjöshult

Han oroar sig för att åklagaren ska statuera exempel med honom bara för att han är ett känt namn, en nollåtta och utböling.

”Hen kan vilja klämma dit en kändis extra mycket, sånt folk ska inte kunna komma undan, inga särbehandlingar här inte, alltså särbehandling ity jag är en kändis. (---) Jag är stockholmare, jag är inte skåning. Somt ligger mej i fatet.”

Vård mot alkoholismen

När rättegången börjar i Ystads tingsrätt den 29 augusti är tidningarna där. Men ingen allmänhet. Lundell säger att han vill bli fri från sitt missbruk och att han ska söka vård.

”Inga åhörare, tyst, tyst, en slags rituell teater. Jag har inget ont att säga om Tingsrätten. Jag var erkänd och klar för straff. Varken åklagare eller domare yrkade på fängelse.”

Efteråt inser Ulf Lundell att straffet som mest lär bli skyddstillsyn, kanske kombinerat med samhällstjänst.

Det är ”teater” i rätten

”Det var det. Det var i går. I dag är en annan dag. I går var teater. (---) Ingen 'skyddstillsyn' i världen kommer mej nära eller får mej att avstå från alkohol. Non serviam, som Ekelöf sa.”

Den 5 september kommer domen. Ulf Lundell slipper fängelse. Han klarar sig med skyddstillsyn och ska även genomgå behandling mot sin alkoholism.

”Skyddstillsyn. Tillsyn. Skydd. Mot mej själv, antar jag. Mot samhället. Tillsyn. Vård. Slags. Jag vårdar mej själv. (---) Frivård. Till Ystad för sittning. En intressant resa in i ännu en 'annan värld'.”

Vill få snart köra bil igen

Men han är ändå rätt nöjd.

”Gott. I rest my case som man säjer. Jag accepterar till fullo domen och min framtid.”

Ulf Lundell har skaffat elcykel, men nu vill han så snabbt som möjligt få tillbaka sitt körkort. Det drogs in på två år efter fyllekörningen.

”Jag vill ha mitt villkorade körkort, jag vill ha ut bilen ur ladan, jag kommer alltid att ha min relation till alkohol kvar, kan få den lika lite ogjord som ingångna och lämnade äktenskap.”

Kvällsposten har sökt Ulf Lundell för en kommentar.

Ulf Lundell inför rätta för rattfylleri

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!