Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lundaskola varnar elever som planerar att strejka

Miljöaktivisten Greta Thunberg demonstrerar i Bryssel. Foto: LEFEVRE SYLVAIN/ABACA / LEFEVRE SYLVAIN/ABACA STELLA PICTURES
Signe Erlandsson, gymnasieelev på Spyken i Lund, är kritisk mot skolans hot mot elever som, inspirerade av Greta Thunberg, vill skolstrejka för miljön. Foto: Privat

Tusentals gymnasieelever planerar att skolstrejka för klimatet, inspirerade av Greta Thunberg.

Nu hotar gymnasieskolan Spyken i Lund eleverna med indraget studiemedel och ”konsekvenser i enskilda kurser”.

– Märkligt att skolan uppmanar elever att engagera oss i miljöfrågor men så fort vi gör något på riktigt bemöts vi med hot, säger Signe Erlandsson som sitter i skolans elevråd.

Miljöaktivisten Greta Thunbergs skolstrejk och demonstrationer har uppmärksammats av bland andra FN:s generalsekreterare, Time Magazine och Världsnaturfonden.

16-åringen har inspirerat elever i andra länder att skolstrejka för att påverka beslutsfattare att agera i klimatfrågor.

Hennes kampanjer, #jagstannarpåmarken och #Fridaysforfuture, har spridits internationellt.

Men när elever i akademikerstaden Lund planerar att skolstrejka för att påverka klimatpolitiken möts de av varningar och hot.

– Det är helt sjukt. I alla kurser får vi höra hur viktigt det är att vi tänker på klimatet. Att lärarna ska ha med frågan i undervisningen. Men när vi elever vill agera så får vi hot, säger gymnasieeleven Signe Erlandsson.

”Hon har bevisat att det går att påverka, oavsett ålder eller var i världen man befinner sig”, säger Signe Erlandsson om 16-åringen. Foto: Anna-Karin Nilsson

”Ogiltig frånvaro”

Det är gymnasieskolan Spykens rektor Petra Karlsson som i ett meddelande till eleverna skriver att ”den som väljer att delta och därmed missar undervisning får ogiltig frånvaro”.

”I vissa fall kan det leda till indraget studiemedel. Dessutom kan det få konsekvenser i enskilda kurser”.

Meddelandet från skolledningen till eleverna inleds med en beskrivning av Spykens inställning till klimatfrågan.

”Klimatfrågan är en viktig, kanske den viktigaste framtidsfrågan, så därför arbetar Spyken aktivt med denna fråga inom ramen för undervisningen i verksamheten i stort”.

Foto: PETER J OLSSON / KVP

Spyken-eleven Magnus Bjerg Sturm är kritisk och kallar varningen ”rent hyckleri”.

– Markeringen är hotfull. Det var inte vad jag förväntade mig av en skola som profilerar sig så mycket på miljömedvetenhet. Till och med Angela Merkel i Tyskland, som är hyfsat konservativ, har uppmanat tyska elever att skolstrejka för att påverka klimatpolitiken, säger han.

”Följ Paris-avtalet, bibehåll en global uppvärmning på under 1,5 grader. Alla länder behöver följa det”, säger gymnasieeleven Magnus Bjerg Sturm. Foto: Privat

”Lärarna är positiva”

Enligt Magnus Bjerg Sturm är många lärare positiva till elevernas miljöengagemang och att de vill påverka på ett konkret sätt, genom skolstrejken.

Utöver Lund ska även tusentals elever i Stockholm delta i skolstrejken.

Spykens rektor Petra Karlsson anser inte att meddelandet är en varning, utan snarare markering och information.

– Då tycker jag inte man läser det som står. Du kanske har den framför dig? Då menar jag att inledningen välkomnar elever som engagerar sig. Eller hur? Sedan är det så att vi är en skola, och måste vara tydliga med att det är obligatoriskt att eleverna är här, säger hon. Vårt uppdrag är att värna elevernas rätt till undervisning och den garanterade undervisningstiden.

Petra Karlsson menar att det också är viktigt att elever lär sig att aktivism får konsekvenser.

Gymnasieskolan Spykens rektor Petra Karlsson säger att det är viktigt att elever lär sig att aktivism kan få konsekvenser för individen. Foto: Lunds Kommun

– Det här är en politisk aktion, då ingår i konceptet att man bryter mot något. Det blir en kostnad. Som aktivist vill man att det ska bli konsekvenser. Situationer som denna blir ett större statement om det innebär en kostnad för mig som individ.

Enligt rektorn har alla kommunala gymnasieskolor i Lund gått ut med en liknande information.

– Det är även viktigt för vårdnadshavare att veta om att den här strejken planeras. Och att elever som riskerar att förlora studiemedel vet vad som gäller. Det kan också finnas examinationer och undervisningsmoment som är skitviktiga just den dagen, säger Petra Karlsson.

Signe Erlandsson säger att många elever har ångest över klimathotet och vill göra något akut. Foto: Privat

Signe ska delta

Spyken-eleven Signe Erlandsson säger att hon definitivt ska delta i strejken.

– Jag ser det som allas ansvar. Tyvärr blir många elever oroliga när skolan ger en så negativ och hotfull respons. Men de som vill kan vara med en halvtimme och sedan gå tillbaka till skolan.

Eleven påpekar att klimatfrågan är en ödesfråga, att framtiden står på spel.

– Alla forskare håller med om att läget är kritiskt, att vi måste hålla oss under 1,5 graders uppvärmning för att konsekvenserna inte ska bli förödande. Det här är vår framtid det handlar om. Det är vi unga och våra barn som kanske blir klimatflyktingar. Det är synd att vuxna inte förstår vår desperation.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!