Fossilfyndet av maskens enorma käkar. David Rudkin Foto: Luke ParryFossilfyndet av maskens enorma käkar. David Rudkin Foto: Luke Parry
Fossilfyndet av maskens enorma käkar. David Rudkin Foto: Luke Parry
Rekonstruktionsteckning av jättemasken. Foto: James OrmistonRekonstruktionsteckning av jättemasken. Foto: James Ormiston
Rekonstruktionsteckning av jättemasken. Foto: James Ormiston
Mats Eriksson när han fick träffa idolen Alex Webster, basist i gruppen Cannibal Corpse. Foto: PrivatMats Eriksson när han fick träffa idolen Alex Webster, basist i gruppen Cannibal Corpse. Foto: Privat
Mats Eriksson när han fick träffa idolen Alex Webster, basist i gruppen Cannibal Corpse. Foto: Privat

Lundaprofessor upptäckte gigantiska urtidsmasken

Publicerad

En lundaprofessor har varit med i upptäckten av en gigantisk urtidsmask. 

Den största i sitt slag någonsin.

– Det är som om vi hade hittat en människa som var 14 meter lång, säger Mats Eriksson, geologiprofessor vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

Professorn Mats Eriksson har, tillsammans med två andra, upptäckt en gigantisk mask med stora käkar. Den bedöms ha levt i havet för 400 miljoner år sedan. Fossilen av käkarna hittades redan år 1994 men har sedan dess legat på ett museum i Toronto, Kanada.

Ingen hade reagerat på käkarna innan Mats Erikssons forskarkollega Luke Parry skickade en bild på dem. Först reagerade Mats inte.

– Sedan insåg jag vilken skala det var och hur gigantiska käkarna var i jämförelse med hur stora de brukar vara, säger Mats Eriksson.

"Som en 14 meter lång människa"

Mats Eriksson har under året tagit reda på mer om käkarna tillsammans med de internationella kollegorna Dave Rudkin och Luke Parry. Det skulle visa sig att masken är den största i sitt slag som någonsin hittats.

– För mig var det en väldigt exalterande upptäckt faktiskt. Jag ska försöka sätta storleken i relation till något att jämföra med. En vanlig sådan här käke är högst två millimeter, nu hittade vi alltså en som är 13 millimeter. Det är som om vi hade hittat en människa som var 14 meter lång. Det var så häftigt, jag brukar ju behöva använda mikroskop men nu kunde jag se käkarna med blotta ögat, säger Mats Eriksson.

Det är alltså endast käkarna som har bevarats av djuret och de är väldigt mycket större än vad som är normalt för typen av fossil. 

– Baserat på käkstorleken och moderna havslevande maskar så har vi uppskattat hur stor masken kan ha varit. Längmässigt ungefär 1-2 meter och 2 centimeter i diameter, säger Mats Eriksson.

Döpt efter hårdrockbasist

Gigantism är ett fenomen inom revolutionen där en ovanligt stor kropp kan leda till fördelar. Upptäckten, som publicerades först i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports, är uppseendeväckande eftersom att den visar att gigantism förekommit mycket länge.

– Det vi har kunnat visa med upptäckten är att gigantism, alltså storvuxenhet, förekom redan för 400 miljoner år sedan i evolutionen. Vi hade ingen aning om att det sträcker sig så långt bak i tiden, säger Mats Eriksson.

Eftersom att Mats Eriksson är ett stort fan av hårdrocksbandet Cannibal Corpse föreslog han att de skulle döpa masken efter bandets basist, Alex Webster. Namnet blev Websteroprion Armstrongi.

– Jag föreslog det och eftersom vi alla tre, utöver forskare, är hobbymusiker så föll det i väldigt god jord, säger Mats Eriksson.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag