Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt du behöver veta om Lundakarnevalen

18-20 maj fyller 400 000 människor Lunds gator och karneval-festar. Foto: LUDVIG THUNMAN
Karnelvalkommittéen för 2018 års Lundakarneval. Foto: Lundakarnevalen

Det har gått fyra år sedan sist – men nu är Lundakarnevalen här igen!

18-20 maj festas det loss på gatorna i universitetsstaden. Uppemot 400 000 personer förväntas besöka karnevalen. 

Men vad är egentligen Lundakarnevalen? Ett studentikost jippo eller en folklig stadsfest? Svaret hittar man väl någonstans där emellan. 

Här en guide om vad Lundakarnevalen är, vad den har för historia och vad vi kan förvänta oss i år. Och så finns här en massa praktiska detaljer naturligtvis.

Läs på. Ge er ut i vimlet. Njut och skratta!

Här går karnevalståget. Foto: Ludvig Thunman

LUNDAKARNEVALEN – VAR OCH NÄR?

Karnevalsområdet ligger mitt i Lund i Lundagård i anslutning till AF-borgen. Området omringas av Domkyrkan, Kyrkgatan, Paradisgatan, Sankt Annegatan, Tegnérsplatsen och Krafts torg. 

Området har öppet från klockan 12 in på sena natten. Krogarna stänger 01 men dansen pågår till 04. 

Karnevalståget (se karta ovan) tar i år en lite annorlunda väg på grund av det pågående spårvägsbygget i Lund. Tåget startar i Lundagård och går längs Sandgatan mot Universitetsbiblioteket. Där svänger det vänster mot Allhelgonakyrkan – och det är sedan det inte riktigt blir som det brukar. 

I stället för att gå ner mot S:t Laurentiigatan tar karnevalståget Bredgatan och S:t Petri Kyrkogata ner mot Clemenstorget. Sedan är det som vanligt igen – från Clemenstorget ner till Bantorget, längs Klostergatan via Stortorget och Mårtenstorget. Tåget avslutas när det är tillbaka i Lundagård.

– Ett vägarbete stoppar inte vårt Karnevalståg som med stor säkerhet kommer bli det roligaste någonsin, har Ludvig Bodelsson som är tågchef i karnevalskommittén sagt. 

Tåget avgår klockan 13 både lördag och söndag. Det kommer ta drygt två timmar för de 20 vagnarna (plus mellanekipage) att ta sig varvet runt. 

Tiotusentals människor reser till Lund under Lundakarnevalen. Skånetrafiken sätter in längre tåg för att lindra kaoset. Foto: Ludvig Thunman

LUNDAKARNEVALEN – HUR TAR MAN SIG DIT?

Flera hundra tusen karnevalssugna ger sig ut på Lunds gator under de tre dagar festligheterna pågår vilket innebär att långt ifrån alla besökare är från Lund och på något sätt måste ta sig dit. 

För att underlätta detta sätter Skånetrafiken in längre tåg och fler bussar för att så många som möjligt ska kunna åka kollektivt. Enligt Skånetrafikens hemsida kan du skriva "Lundakarnevalen" som resmål när du söker resa i appen för att få enklaste vägen till själva karnevalsområdet från platsen din resa börjar på.

Men naturligtvis innebär Lundakarnevalen ett visst kaos för resenärerna. 

Busstrafiken i de centrala delarna av Lund flyttas. Inga linjer trafikerar stadskärnan. Skånetrafiken hänvisar till hållplatsen Tingshuset där linje 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 139, 165 och 166 stannar. 

Det är i stort sett omöjligt att ta bilen in till centrala Lund och karnevalen. Men vid Alfa Laval och Tetra Pak har det arrangerats extra parkering och därifrån går det bussar in till Karnevalsområdet. 

Mer info på Skånetrafikens hemsida.

Karnevalkommittéens val av tema i år föll på "Imaginal". Foto: Lundakarnevalen

LUNDAKARNEVALEN – ÅRETS TEMA

Varje lundakarneval har ett eget tema. Och varje tema måste rimma på ordet lundakarneval. Till årets upplaga föll valet på "Imaginal".

Ordet, som är påhittat, anspelar enligt karnevalkommittéen på fantasi och drömmar. Förhoppningsvis ska studenternas kreativitet kittlas och aktiveras.

– Allt vi tar för givet i dag har en gång startat som en knasig tanke i någons huvud. Vi tror att det finns många sådana i Lund som kommer att visa sig under karnevalen, säger karnevalsgeneralen Freja Davidsson Bremborg till SVT

Nu återstår det att se hur studenterna i karnevalståget tolkar imaginal.

Författaren Hjalmar Gullberg utklädd till Hamlet under Lundakarnevalen 1924. Foto: SVENSKT PRESSFOTO / ARKIV
Britt Wadner och Åke Söderqvist på 1966 års upplaga av Lundakarnevalen. Foto: OLA SVENSSON / SVENSKT PRESSFOTO
Udda typer uppträder under Lundakarnevalen 1998. Foto: KRISTOFFER LINDBLADH
Året är 2002 och it-entrepenören Jonas Birgersson gårloss på dansgolvet. Foto: RONNY JOHANNESSON
Så här kul hade de här två "lortgrisarna" under karnevalen 2006. Foto: SANDRA HENNINGSSON
Fullt med folk i Lundagård under Lundakarnevalen 2010. Foto: TOMAS LEPRINCE
Fullt med folk längs karnevaltåget 2014. Foto: LUDVIG THUNMAN
1 / 7

LUNDAKARNEVALEN – HISTORIK

Lundakarnevalen har anor som sträcker sig bak så långt som till mitten av 1800-talet. Det som brukar räknas som den första officiella karnevalen är något som kallas för "Det småländska bondbröllopet" från 1849. Då tågade utklädda studenter från Smålands nation genom Lund och låtsades vara ett bondbröllop från Värend. 

Efter detta blev karnevalen sakta men säkert lite mer organiserad och snart utses det formella karnevalskommittéer. 

Från och med 1886 arrangeras karnevalen vart fjärde år, och sedan dess har det hållits 27 Lundakarnevaler, bara med enstaka avbrott på grund av världskrig och ekonomiska världskriser.

Trots att Lundakarnevalen har sin egen "karnevöl" är inte supandet lika intensivt som under slutet på 1800-talet då problemen det medförde gjorde att karnevalen började arrangeras bara vart fjärde år. Foto: Ludvig Thunman

LUNDAKARNEVALEN – VARFÖR VART FJÄRDE ÅR?

Kan man få för mycket av det roliga? Ja tydligen, så därför hålls Lundakarnevalen bara vart fjärde år och så har upplägget sett ut sedan 1886. 

Innan dess hölls karnevalen vartannat år men eftersom det söps så mycket fick festligheterna ställas in vid flera tillfällen och för att begränsa det hårda firandet beslutades det att en "karnevad" (fyra år) skulle förflyta mellan festligheterna. 

Silvana Imam och Panetoz. Foto: Christian Örnberg och Alex Ljungdahl

LUNDAKARNEVALEN – ARTISTERNA

Här är artisterna som spelar på karnevalsområdets stora scen. Artisterna på krog Södersken och Lilla Scen som ligger i karnevalsområdets nordligaste hörn är än så länge hemliga.  

FREDAG 

17:00: Louisiana Avenue feat. Gunhild Carling

19:00: Kamferdrops

21:00: Den Svenska Björnstammen

23:00: Räfven

LÖRDAG

15:00: Verklighetens Folk

17:00: Beatrice Eli

19:00: Panetoz

21:00: Sabina Ddumba

23:00: Kaliffa

SÖNDAG

17:00: Billie the Vision and the Dancers

19:00: Maxida Märak

21:00: The Hives

23:00: Silvana Imam

Cirkustältet är naturligtvis på plats även den här upplagan av Lundakarnevalen. Foto: LUDVIG THUNMAN

LUNDAKARNEVALEN – VAD HÄNDER ANNARS?

Ja, vad händer inte kan man fråga sig? Karnevalens program är fullproppat med godbitar och förutom de lite större artisterna på stora scenen hittar man opera, film, kabaré, spex, revy och Barnevalen såklart för de minsta. 

Hela programmet finns på Lundakarnevalens hemsida

Ut kommer man alltid – men för att komma in på karnevalsområdet kostar det 70 kronor. Foto: LUDVIG THUNMAN

LUNDAKARNEVALEN – MEN VAD KOSTAR DET DÅ?

Inträde till karnevalsområdet kostar 70 kronor per dag, eller 200 kronor för ett tredagarspass. Då kan man se alla artister på stora scenen utan extra kostnad. 

För de olika evenemangen är det olika biljettpriser. Från 80 kronor (filmen) upp till 330 kronor (showen) och en hel del för 150 kronor (revyn, operan, cirkusen och kabarén). Biljetterna till dansen i AF-borgen går på 200 kronor per kväll. 

Biljetter finns att köpa på Lundakarnevalens hemsida.  

Freja Davidsson Bremborg – karnevalsgeneral. Foto: Lundakarnevalen

LUNDAKARNEVALEN – VEM BESTÄMMER?

Att styra upp en fest för 400 000 gäster är inget enkelt jobb. Karnevalskommittéen består av 14 personer och årets general heter Freja Davidsson Bremborg. Hon är uppväxt i Lund och har varit på alla karnevaler sedan 1998. Hon berättar för tidningen Lundagård att hennes starkaste minne från Karnevalen är från 2002 då temat var ”ideal”.

– Under fredagen hoppade vi ner i ett hav av Idealmakaroner och försökte hitta guldmakaronerna. På lördagen ville jag jättegärna se tåget men jag hade precis fått en ny syster och mina föräldrar ville åka till vår sommarstuga. Jag satt i baksätet av bilen hela vägen upp till Steninge och grät, säger Freja till Lundagård. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!