Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lundaforskare: Färre får hjärtinfarkt under pandemin

David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet.Foto: ARKIV

Antalet hjärtinfarkter minskade kraftigt i början av pandemin och fortfarande är sjuktalet lägre än normalt. Minskad stress kan vara en förklaring till nedgången.

I början av pandemin minskade antalet med 25 procent och en normalisering av antalet insjuknade i hjärtinfarkt skedde först i maj.

Men mer långsiktiga data visar nu att antalet hjärtinfarkter inte riktigt är tillbaka på samma nivå som tidigare, skriver Dagens Medicin.

Nedgången kan inte enbart förklaras av den underliggande trenden att hjärtinfarkter minskat i antal under lång tid. Det menar David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds universitet.

– Jag tror att detta är relaterat till coronapandemin, men exakt hur vet vi inte och det är svårt att ta reda på, säger han till tidningen

I början av pandemin tror han att orsaken var att patienter undvek att söka vård.

– Nu har allmänheten delvis ställt om sina liv. Externa triggerfaktorer för hjärtinfarkter som stress och infektioner kan ha minskat, vilket skulle kunna förklara nedgången. Det kan också vara så att personer som drabbats av hjärtinfarkt inte registreras för att de avlidit i covid-19, säger David Erlinge.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!