WHOP: Hälsosamma äldre turister är populärast i Lund. BFLI:s, stor familj med låg inkomst är inte lika populära som turister. Foto: Jupiter
WHOP: Hälsosamma äldre turister är populärast i Lund. BFLI:s, stor familj med låg inkomst är inte lika populära som turister. Foto: Jupiter

Lund hoppas på besök av elitturister

Publicerad
Uppdaterad
WHOP:ar och DINK:ar är de mest eftertraktade turisterna i Lund.
Däremot får alla AGNI:s kalla handen.
- De är vi lite mer tveksamma till, säger Tove Klette, (FP), ledamot i kommunstyrelsen i Lund.
Lund har pekat ut vilken typ av turister de vill locka till staden i en handlingsplan för de kommande fem åren.

Gillar friska turister

Högst i kurs står WHOP (Wealthy Healthy Older People) och DINK (Double Income No Kids). Med andra ord vill Lund helst att turisterna ska vara både både rika, friska och barnlösa.
- Vi har tittat på vad Lund specifikt har att erbjuda. Även på vilka grupper vi ska koncentrera oss på, vilka som skulle bli nöjda med det vi har att erbjuda. Vi har mängder med intressanta historiska delar och mycket kultur. Däremot har Lund inga badstränder, så det kan vi inte locka med, säger Tove Klette.

"Medveten diskriminering"

Men det är inte alla som är nöjda med Lunds nya målbild för turister. Vänsterpartisten Mats Olsson har anmält kommunen till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
– Beslutet att prioritera de som är rika och friska innebär en medveten diskriminering av människor som inte är friska och välbärgade. Det är en otäck och elitistisk människosyn, säger han.
Tove Klette tar det hela med ro.
- Jag tycker att det är tramsigt. Självklart är alla välkomna att turista i Lund, säger hon.
KVP.se föreslår därmed ytterligare några tänkbara turistyper.


Är inte välkomna

Vad sägs om gruppen FUS (Fat Unemployed Students)?
 - Vi har många studenter och är väldigt glada för dem, så det är inga problem, säger Tove Klette.
Och vad sägs om PHWF:s (Poor Homeless Without Future)?
- Vi har inte så många hemlösa lyckligtvis, så det kanske vi har löst ändå.
BFLI:s (Big Family Low Income) är också välkomna. Men däremot får alla AGNIs (Armed Gangster No Income) kalla handen.
- De är vi lite mer tveksamma till.
Även KVP.se godkänns som turist.
- Kommer du till Lund någon gång lovar jag att bjuda på kaffe i Rådhuset oavsett om du är en WHOP eller inte, säger Tove Klette.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag