Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luna ammar sina tre barn – och den äldste är 3 år

Luna Munk skriver om långtidsamning på sin blogg och lät en professionell fotograf ta den här bilden av henne och barnen.Foto: Missbrown Photography
"Jag älskar er". Luna Munks egen bild på sig och de två äldsta barnen handlar om kärlek.Foto: Privat

Luna Munk, 24, i danska Randers har fått sina tre söner i tät följd.

Följden har blivit att hon aldrig slutat amma – något som fått främlingar att kritisera hennes uppfostran.

– I början blev jag ledsen, men nu är jag härdad, säger hon.

De tre sönerna är tre år, två år och tre månader. Graviditeterna har avlöst varandra, och amningen har pågått konstant. Den tre månader gamla bebisen ammas under dagen – men de två äldre barnen har aldrig helt slutat. Just nu ammar Luna dem en gång om dagen.

– När jag var gravid med nummer två var den äldste bara fyra månader, så då var han för liten för att sluta. Så vi bara fortsatte. Jag ville också amma tills mina barn själva ville sluta, säger Luna Munk.

Bloggar om amning och föräldraskap

Amning är i grunden en privatsak – men det har också under senare tid blivit ett hett debattämne. Luna Munk, som också skriver om ämnet på sin blogg, har fått ta emot kritik från främlingar om hur hon uppfostrar sina barn, något som bland andra danska BT tidigare skrivit om.

– Jag har blivit kallad för pedofil och andra elakheter. Jag har också blivit anmäld till kommunen för barnmisshandel, säger hon till Kvällsposten.

– Det är inte så kul. Nu har jag blivit härdad, men de första gångerna var det jobbigt. Jag kände mig väldigt ensam – som att det bara var jag som tänker så här.

Hon har funderat en del på vad som gör att personer som inte känner henne börjar kritisera hennes barnuppfostran.

– Jag tror att det beror på att kroppen har blivit sexualiserad. Folk har svårt att se bröst om något annat än sexobjekt. Det är vad jag tror, säger Luna Munk. 

Luna: "Det har varit tufft"

Luna Munk bor tillsammans med sin sambo och de tre barnen i danska Randers på Jylland. Hon pluggar på distans och har mycket tid med barnen. En bra livsstil, menar hon. Men det tar också mycket energi.

– Det är inget jag ångrar. Men det har varit ett tufft arbete med tre småbarn, och inte minst att amma dem kräver mycket av mig, säger hon.

Trots det står hon fast vid inställningen att barnet själv ska välja att avsluta amningen.

– Ja, jag står fast vid det. Än så länge. Men jag måste orka med det själv också, och gör jag inte det så kommer jag att ändra mig, säger hon.

 

När ska man sluta amma?

"Du avgör själv när det är dags att sluta amma, det finns inte någon tidpunkt som är bäst för alla. 

En del slutar tidigt medan andra fortsätter i flera år. Några slutar snabbt, medan andra har en långsam nertrappning. 

Det är oftast lättast att sluta amma om du och barnet samtidigt tycker att det är dags att sluta."

Källa: Vårdguiden 1177