Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lukas, 17 fick bot på sin mopedbil – hade betalat

Det är inte mycket som skiljer Ola Bjäråsens personbil (till vänster) från sonens mopedbil. Trots det får mopedbilen inte stå på samma parkeringar som personbilen i Båstad. Foto: JENS CHRISTIAN
Mopedbilen har en varningstriangel där bak, vilket signalerar att den har en maxhastighet på 45 km/h. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÀLLSPOSTEN
Ola Bjäråsen tycker inte att det är lönt att bestrida boten, men vill se till att det inte drabbar andra mopedbilsförare. Foto: JENS CHRISTIAN
Inga husbilar får parkera här, men inte heller några mopedbilar. Foto: JENS CHRISTIAN
Skylten visar att endast personbilar av klass I får stå här, men det är en skylt som inte alla är bekanta med. Foto: JENS CHRISTIAN
Det räcker inte med ett parkeringsbevis om du parkerar fel typ av fordon på Prästliden. Foto: JENS CHRISTIAN
1 / 7

Lukas, 17, parkerade sin mopedbil bredvid de andra bilarna på Prästliden i Båstad och betalade avgiften via Parksters app.

När han kom tillbaka hade han fått en P-bot på 1 000 kronor.

– Jag är jävligt förbannad, säger Ola Bjäråsen, pappa till 17-åringen.

Lukas åkte från utkanten av Båstad förra veckan och parkerade sin mopedbil på den tillfälliga parkeringen på Prästliden i centrala Båstad. Ola Bjäråsen hjälpte sin son att betala för parkeringen via Parksters app och det gick igenom.

Så långt fanns inga orosmoln på himlen.

Kort därefter ringde Olas telefon. Det var hans andra son som gått förbi parkeringen och sett att Lukas fått en bot på 1000 kronor.

– Jag visste inte att det kunde vara olagligt att parkera en mopedbil, säger Ola Bjäråsen.

På boten stod motiveringen:

”Stannat eller parkerat fordon för annat ändamål än på- eller avstigning på plats avsedd för visst fordonsslag.”

Förstår inte varför

På parkeringsskylten fanns en symbol för personbil och texten ”Klass I”, och boten utfärdades, enligt kommunen, för att mopedbilen inte ingår i den fordonsklassen. 

– Jag tycker att det är helt sjukt att man kan parkera sin limousine eller Hummer på Prästliden, men kommer du med en liten mopedbil så får du böter, säger Ola Bjäråsen.

När Ola hade samlat sig efter chocken ringde han kommunen och frågade om rimligheten i att bötfälla en bil som tar mindre plats än de flesta andra fordon som tillåts på parkeringen.

– Jag frågade om vad kommunens lösning är och fick till svar att mopedbilar får stå på Malen. Men det är ju närmare hem än till centrum. Då kan han ju lika gärna promenera, säger Ola Bjäråsen.

Sådana är reglerna

Marie Eriksson, park- och gatuchef på Båstads kommun ser inga konstigheter med boten, eftersom parkeringen har tydliga skyltar som visar att personbilar av ”Klass I” tillåts.

– Jag förstår att han kan känna sig frustrerad. Men vi har bestämt det här utifrån gällande reglering, och den måste vi följa, säger Marie Eriksson.

Hon menar att det finns gott om parkeringsplatser för mopedbilar i Båstad.

– Överallt där det är en helt vanlig parkeringsskylt får de stå, till exempel mittemot Prästliden, vid kyrkan, fortsätter hon.

Om Lukas hade ställt sig på en gång- och cykelväg hade han också fått 1000 kronor i böter, men inte heller det tycker kommunen är konstigt.

– Det är den taxan som gäller, och inte specifikt i det här fallet, säger Marie Eriksson.

Dessa fordon får inte stå på Personbil Klass I-parkering

- Husbil

- Mopedbil

– Cykel

– Motorcykel

– A-traktor