Det kommer att blixtra ordentligt i Sydsverige om man får tro SMHI:s prognos. Här vid Turning Torso, för några år sedan. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDENDet kommer att blixtra ordentligt i Sydsverige om man får tro SMHI:s prognos. Här vid Turning Torso, för några år sedan. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Det kommer att blixtra ordentligt i Sydsverige om man får tro SMHI:s prognos. Här vid Turning Torso, för några år sedan. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Det kan bli kraftiga regnmängder och åska i Sydsverige under framför allt lördagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNDet kan bli kraftiga regnmängder och åska i Sydsverige under framför allt lördagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det kan bli kraftiga regnmängder och åska i Sydsverige under framför allt lördagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mörka moln tar sig in över Sydsverige. Foto: KAJSA LOMAN / LÄSARBILDMörka moln tar sig in över Sydsverige. Foto: KAJSA LOMAN / LÄSARBILD
Mörka moln tar sig in över Sydsverige. Foto: KAJSA LOMAN / LÄSARBILD

Lucifers åska drar in – kraftiga regnmängder

Publicerad

Det skulle blixtra och dundra ordentligt i delar av Sverige i helgen.

I alla fall om man fick tro SMHI:s prognos – där varnade väderinstitutet för "kraftiga regn- och åskskurar där det kan komma stora regnmängder på kort tid".

Anledningen är bland annat att supervärmen – Lucifer – rör sig uppåt, från Europa.

– Det blir en liten smak av Lucifer. Det ser ut som att den värmeböljan, i sydöstra Europa, inte varar mer än till denna helg, säger Henriette Skaret, meteorolog vid Storm.

På lördagen drog SMHI tillbaka sin varning om åskan över södra Sverige. Däremot väntas fortfarande ett intensivt regnväder.

Natten mot lördag, samt lördag morgon är det enligt SMHI risk för kraftiga regn- och åskskurar i stora delar av Sverige.

Meteorologerna räknar också med att det kan komma mycket stora regnmängder på kort tid – upp till 35-50 millimeter. Lokalt kan det komma ännu mer. De stora regnmängderna kan medföra översvämningar i vattendrag, källare och trädgårdar.

"Natt till lördag och lördag morgon är det risk för kraftiga regn- och åskskurar där det kan komma stora regnmängder på kort tid, 35-50 mm eller lokalt mer", skriver SMHI på sin hemsida.

– Det som sker är att det är ett lågtryck som är under utveckling, från torsdag kväll, över Tyskland och Polen. Det har gått längs sydvästra Polen innan det förflyttar sig norrut över natten och lördagsmorgonen, säger Lilian Bergheim, meteorolog vid Storm, som förtydligare att det är södra Sverige som drabbas värst.

Klass 1-varning i mellersta landet

I alla fall av åskan och regnet. I Stockholmsområdet har SMHI utfärdat en klass 1-varning – som även ligger över Gotland och Östergötland – för skogsbränder.

"Risken för bränder i skog och mark är lokalt stor", skriver SMHI på sin hemsida, vilket innebär att det finns stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. På vissa platser råder eldningsförbud.

Anledningen är det torra vädret, och eftersom Svealand inte nås av regnet från Lucifer-trycket kommer varningen ligga kvar under kvällen och lördagen.

 

"Kraftiga regn- och åskskurar". Varningen gäller hela Skåne (även om det står "utom Österlen"), Kronobergs och Kalmars län.Foto: SMHI

Lucifer tar sig uppåt

Södra Europa har under sommaren varit hårt drabbade av extremt varmt väder. En värmebölja som har fått namnet "Lucifer".

Det är enligt meteorologerna en bit av den värmen som under slutet av veckan har rört sig norrut – och på fredagskvällen beräknas den nå Sverige. Detta ger varmt väder i hela landet, till en början, innan åskan dundrar i gång.

Kanske hinner man njuta av värmen ett tag.

– Det blir mycket fint väder i hela Sverige på fredag, med relativt höga temperaturer och sol – men så kommer det lilla regnet in på fredag kväll, söderifrån, säger Henriette Skaret.

Noterbart är att det i sydöstra Sverige, i Östersjön, ligger en varning för kulingvindar. Även den är kopplad till lågtycket som rör sig över havet under fredagskvällen och lördagsmorgonen, enligt Storm.

 

LÄS MER: 2500 blixtar i Sydsverige – på under två timmar

 

Åskvarningar i Sydsverige

Även Norrland, förutom Svealand, ser ut att klara sig från åskan och regnkaoset. Temperaturerna ser under helgen ut att stanna på mellan 15 och 18 grader och längs Norrlandskusten blir det viss molnighet. Östkusten, mellersta Sverige, får det finaste vädret under fredagen och klarar sig från åskan och regnet.

LÄS MER: Vattnet forsar in i Eslöv – stora översvämningar 

Men i syd blir det värst. Kalmar län, Skåne län och Kronobergs län – samt Öland – får finna sig i varningarna från SMHI.

– Prognoserna är lite osäkra, om hur mycket regn det blir och hur mycket åskoväder det blir, men det finns stora möjligheter till att det blir kraftigt regnoväder, säger Lilian Bergheim

– Skåne får sedan fint väder på söndagen, ovädret drar bort efter ett dygn. Men i övriga Götaland och norra Småland blir det mulet, fortsätter hon.

 

De ljusblåa områdena, alltså Skåne-, Kronoberg- och Kalmar län, riskerar att få stora åsk- och regnmängder under helgen.Foto: SMHI

Tidigare i sommar drabbades några skånska kommuner av kraftiga översvämningar vid liknande skyfall. I början av augusti registrerade SMHI också 2500 blixtnedslag i Sydsverige – på bara några timmar.

– Det är ett ganska kraftigt oväder som har kommit från Atlanten och passerat över norra Skåne, Blekinge och Småland, sa Kristian Silver, jourhavande meteorolog vid SMHI till Barometern då.

SMHI drar tillbaka varningen

På lördagen gick SMHI ut och ändrade sin åskvarning. Där varningarna var utfärdade, i Skåne, Kronobergs län, Blekinge, Kalmar län och på Öland, faller i stället enstaka skurar. Det oväder som rörde sig mot Gotland har inte heller varit så intensivt som man först trodde. 

– Det blev faktiskt inte så illa som vi befarat. Ovädret tog en liten ostligare bana och försvagades väldigt mycket när det kom över Östersjön, säger Alexandra Ohlsson, vakthavande meteorolog på SMHI, till TT.

Stora risker för hårt regn finns fortfarande kvar runtom i landet. 

Är du rädd för åska? Vad brukar du göra när det åskar?

Sara Nordin, 35, lärare, Hässleholm med dotten Sigrid 6.– Vi tycker inte det är så farligt. Vi brukar dra ut modemet för vi bor på landet och vi håller nog oss inne om vi kan.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Erik Lindell, 38, utvecklingsstrateg, Malmö med döttrarna Laura, 2 och Uma, 6.– Jag gillar åska, jag tycker om att sitta och på balkongen och titta på det. Det är synd att det är sällan det blir riktigt tydligt åskväder i en stad, säger Erik Lindell.– Det är spännande. När det börjar regna och åska och vi är ute så brukar vi gå hem och dricka varm choklad, säger Uma.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Katrin Ricci, 36, yogalärare, Raleigh, USA.– Man blir lite rädd men det är lite spännande och mysigt. Man ska inte spela golf eller stå under träd. Jag brukar gå inomhus och kanske krypa ner i soffan, säger Katrin Ricci. Maria Diering, 34, före detta tennisproffs men numera hemmafru, bär på dottern Evie, 8 månader. – Jag älskar åskväder. Jag växte upp i Texas där vi hade mycket åska på sommaren. Då brukade jag sittta utomhus och titta på blixtrarna som slog ner i marken. Det är nog kraftfullheten som är spännande, säger Maria Diering.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Hill-Gärd Larsson, 73, pensionär, Lindeborg i Malmö, tillsammans med barnbarnet Arne Alberto, 7.– Jag är inte rädd i dag men har varit, vi hade ett åsknedslag i huset när jag var barn och sen dess var jag rädd och gömde mig. I dag tittar jag mest på det, säger Hill-Gärd Larsson.– Jag gör inget, jag är inte rädd, säger Arne Alberto.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Faiyola, 5 tillsammans med mamma Ester Vaderbeek, 30, sjuksköterska, Belgien.– Det är mysigt, alla samlas. Jag tittar på blixtarna och njuter av synen, säger Ester Vaderbeek.– Jag gillar att titta på blixtarna från fönstret, jag är inte rädd, säger Faiyola.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag