VÄRLDENS STÖRSTA. Lucas föräldrar kämpar för att få en diagnos på sonen men läkarna vet inte vad det beror på att han nu är uppe i en vikt på 35 kilo. Foto: Jane Gisselmann
VÄRLDENS STÖRSTA. Lucas föräldrar kämpar för att få en diagnos på sonen men läkarna vet inte vad det beror på att han nu är uppe i en vikt på 35 kilo. Foto: Jane Gisselmann

Lucas, 2, väger 35 kilo

Publicerad
Uppdaterad
Han är två år och väger 35 kilo.
Danske Lucas är en av världens tyngsta tvååringar.
Och läkarna kan inte förklara vad det beror på.
Lucas Kirkeby Kastrup i danska Viborg är två år och väger 35 kilo.
Hans storebror Sebastian är fyra - och väger 14 kilo. För föräldrarna är det en kamp. Både att ta hand om sitt barn, och att försöka få en diagnos.
- Det låter helt fel att säga det, men om han vore född med ett erkänt handikapp skulle allt vara lättare. Det här faller utanför alla paragrafer, eftersom han inte har en diagnos, säger mamman Mona Kirkeby Nielsen till Viborgs Stifts Folkeblad.

Normalvikt vid födseln

Den okända sjukdomen upptäcktes redan när pojken var ett par veckor. Vid födseln var han helt normal, vägde fyra kilo och var 56 centimeter. Men han skrek hysteriskt om han inte fick mat hela tiden. Ett halvår gammal vägde han redan sexton kilo.
Föräldrarna sökte hjälp, men läkarna har fortfarande inte kunnat ställa diagnos. Lucas har fått en specialdiet, han äter aldrig godis eller glass. Eftersom han är så stor måste han ha dyra specialblöjor och hans föräldrar orkar snart inte bära honom längre.

Världens största

- Vi har fått veta av läkarna att han är världens största småbarn, om man tar i beaktande att han är på diet. Andra överviktiga småbarn man ser äter också tre gånger så mycket som en vuxen. Lucas gör inte det. Ändå är det ingen som bryr sig om honom och hjälper oss. Det är djupt frustrerande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag