Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

L:s partistyrelse i Malmö vill gå emot Nyamko Sabuni

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Enligt uppgifter till Kvällsposten har Liberalernas partistyrelse i Malmö beslutat om att gå emot Sabunis linje om samarbete med Sverigedemokraterna. 

Beslutet togs under måndagen vid ett styrelsemöte och inväntar nu medlems omröstning den 17 mars.

Partistyrelsen för Skåne träffas under tisdagen för att avgöra sin hållning.

De senaste dagarna har det kommit fram uppgifter om interna strider inom Liberalerna. Nyamko Sabuni har sagt att hon tänka sig att bilda borgerlig regering med stöd av SD och V. 

Uttalandet har mötts av hård kritik och den 28 mars ska partirådet sammanträda för att besluta om sin hållning till samarbete med de två partierna, något som flera medier rapporterat om. 

Men partiet är splittrat. 

Samarbete med SD

Jan Jönsson och Christer Nylander sitter med i Liberalernas partistyrelse och har lämnat en reservation mot Nyamko Sabunis förslag. 

Enligt reservationer i partistyrelsen bör de borgerliga partierna, om de hamnar i minoritet, i första hand ska söka stöd av Miljöpartiet. Om inte detta är möjligt ska Liberalerna gå i opposition. 

Grunden i reservationen är att Liberalerna inte ska ta aktivt stöd, vara beroende av eller samarbeta med SD.

Jan Jönsson sitter i Liberalernas partistyrelse.
Foto: PRESSBILD

Bestäms under kvällen

Flera lokala förbund har sagt att de ställer sig bakom reservationen, bland annat Stockholm som är Liberalernas största distrikt. 

Det tredje största distrikt förbundet Skåne har enligt uppgifter till Aftonbladet gått ut med att de tänker stödja Nyamko Sabunis linje. Något som enligt källor till Kvällsposten ännu inte är bestämt, då styrelsemötet för distrikt förbundet ska hållas först under tisdagskvällen. 

Partistyrelsen i Malmö beslutade under ett möte under måndagen att stödja Jan Jönsson och Christer Nylanders reservation, det vill säga att Liberalerna i Malmö är emot Nyamko Sabunis förslag om en SD-stödd regering.

Liberalernas partiledare om uppbrottet med regerigen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!