Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lova, 14, hade cysta i hjärnan: ”Tuff resa”

Först efter tre veckor gjordes en ordentlig undersökning – Lova Sjö hade en cysta i hjärnan och vara bara dagar bort från att bli blind.
Familjen Sjö – med mamman Martina, Samuel och Lova.Foto: Privat
LovaFoto: Privat

I flera veckor hade Lova Sjö, 14, återkommande huvudvärk och yrsel. 

Efter tre veckor upptäcktes att Lova hade en cysta i hjärnan. Hon vara bara dagar bort från att bli blind. 

– Och hade vi väntat en vecka till hade hon kunnat dö, berättar Lovas mamma Martina.

Huvudvärken började redan under våren, runt månadsskiftet mars och april. 

På morgonen kunde allt vara bra, berättar Lova. Ibland var det som om värken hade försvunnit.

Men den kom alltid tillbaka.

– Det är svårt att beskriva själva huvudvärken. Men det kändes tungt i huvudet, säger Lova. 

– Om jag inte hade ont hela dagen kunde jag ändå känna att jag skulle få ont lite senare. Det liksom kom gradvis. 

Vecka 28 började semestern på riktigt, när Lova och hennes familj lämnade hemmet i Vaggeryd och åkte till Ronneby för några avkopplande veckor i en bokad sommarstuga. 

Men väl där blev Lovas tillstånd sämre. Hon blev säng- och soffliggande, det kändes tufft att bara gå på toaletten.

– Lova började bli riktigt yr och hon hade jätteont i huvudet. Hon orkade inte vara med på något och var väldigt trött, berättar Lovas mamma, Martina.

Fick flera olika besked

Martina fortsätter:

– Det första vi fick höra från vården var att det var vanligt med huvudvärk hos tjejer i Lovas ålder. Men vi fick lov att testa Lovas blodvärde, och det tackade vi inte nej till. När vi fick svar fick vi veta att blodvärdet var fint. Men Lova blev bara sämre. 

Sjukvårdsbesöken fortsatte.

När en läkare upptäckte att Lova saknade reflexer i benen riktades blickarna mot någon form av neurologiskt problem. 

Nästa besked, enligt familjen: det kunde vara borrelia, som pappa Samuel själv haft ett par gånger.

– Hon fick lämna ett urinprov också eftersom de misstänkte urinvägsinfektion. Då började Lova äta antibiotika. Men vårdcentralen ringde och berättade att det inte var någon urinvägsinfektion heller.

– Sedan gick dagarna och vi hörde ingenting. Lova blev inte bättre, utan bara sämre, säger Martina. 

Lova fick gå igenom en så kallad titthålsoperation, där två ”fönster” skapades mellan hjärnhalvorna för att få väska att röra på sig.Foto: Privat

Efter tre veckor fick Lova en magnetröntgen – sedan gick det fort, vilket Värnamo Nyheter var först att rapportera om

– Lova blev röntgad klockan halv nio på förmiddagen på en fredag och vid lunch ringde sköterskan och berättade att de hittat en så kallad cysta vid hjärnhalvorna, berättar Martina. 

– Sedan blev Lova inbokad för en operation i Linköping på torsdagen veckan efter.

Lova gjorde en så kallad titthålsoperation, cirka nio centimeter ner i huvudet. Två fönster skapades mellan hjärnhalvorna för att få vätska att börja röra på sig.

En vecka bort från att dö

Det riktigt dramatiska beskedet kom först efter operationen. I själva verket var Lova bara några enstaka dagar bort från att bli blind av det hårda tryck som cystan skapade mot hennes ögon.

– Kirurgen i Linköping berättade att vi inte hade haft något annat val än att operera, säger Martina, och fortsätter med darr på rösten:

– Det hade bara tagit några dagar till så hade Lova blivit blind. Inom en vecka hade hon dött. Så allvarligt var det.

Lova blev opererad i Linköping den 7 augusti.Foto: Privat

En dryg månad har passerat sedan Lovas ingrepp i Linköping. Än så länge är hon inte helt återställd: hon får inte åka på några cykelturer, och på skolan blir det ingen gympa. 

– Jag får inte vara aktiv, så det blir ingen träning. Sedan är jag fortfarande extremt trött, berättar Lova, som inför operationen egentligen var mest rädd för att behöva bli av med det ljusa håret:

– Jag ville inte alls att det skulle rakas av eller försvinna. 

Men du har väl håret kvar?

– Ja, det har bara rakats runt där det opererades.

Ska åka på skidsemester

Framöver finns en viss risk att problemen kommer tillbaka – därför väntar ett antal återbesök innanför vårdens väggar den närmaste tiden.

Men Lova behöver inte oroa sig för några större bestående men. Hon har visserligen fått en liten skada på ett öga, men förhoppningen är att det ska läka av sig självt. 

– Vi ska upp till Linköping på ett återbesök, annars vet jag inte så mycket mer vad som händer nu. Lova får kanske bli fri och kan börja släppa detta, säger Martina.

Nu försvann ju hela er semester på grund av alla sjukhusbesök. Har ni planerat in något annat kul till vintern för att kompensera?

– Ja, vi har faktiskt en resa till Sälen inbokad. Vi får bara hoppas att Lova får åka skidor tills dess. Hon får inte ta emot några stötar mot huvudet just nu. 

– Men annars kan det också vara kul att bara sitta och titta på alla som åker. Det ser vi verkligen fram emot, avslutar Martina. 

SE MER:

Noa, 20, stod upp för kvinna – misshandlades

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!