Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louise förlöste sin systers barn: ”Det var som en film”

Systrarna Louise Ekholm och Linn Granberg.
Foto: Privat
Moster Louise fick bli den första att hålla Nicolas efter förlossningen hemma i Mönsterås.
Foto: Privat

Egentligen var det en natt som många andra. Louise Ekholm, 35, låg och sov i sin säng, lugnt och stilla. 

Men så ringde telefonen och i nästa stund satte Louise kurs mot Mönsterås. En timme senare förlöste hon sin systers barn på en villaovanvåning.

– Vi kände nog egentligen ingen rädsla eller panik den natten. Allt gick så fort, berättar systern, Linn Granberg, 39.

Att Linn Granberg skulle föda just den 25 maj 2019 var egentligen inte helt oväntat. Hennes son var planerad till den 26 maj och alla visste att graviditeten var inne i ett sista skede.

Men det blev uppenbarligen inte helt som det var tänkt ändå, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

Klockan 01.00 på natten började Linn få extrema värkar. Hennes man Anders lyfte luren och slog larm till Louise Ekholm. Därefter gick allt i en rask takt.

– Han bad först om ursäkt för att han ringde och väckte mig så sent. Men värkarna hade börjat och sjukhuspersonalen tyckte de skulle komma in till förlossningen, säger Louise, som själv också var gravid i sjätte månaden.

Eftersom Louise hade lovat att vara barnvakt åt sin systerdotter var det bara att sätta sig i bilen och köra de drygt 30 kilometer som skiljer deras båda hem åt. Väl framme i Mönsterås mötte hon först sin svåger i dörren, därefter sin höggravida syster på ovanvåningen. 

Inom några minuter startade Linns krystvärkar och förlossningen, den var i full gång.

– Det är ju helt klart en mycket stark och fantastisk händelse, så klart. För det första att föda hemma i hallen, mitt i natten, med en sovande dotter i rummet intill. Utan någon som helst bedövning, sjukvårdspersonal eller utrustning. Dessutom med hjälp av sin egen syster som själv också var gravid i sjätte månaden, berättar Linn.

Samtidigt som Anders var ute och mötte ambulanspersonalen pågick förlossningen för fullt. Louise klippte upp sin systers kläder – och då fick hon även syn på sin systersons huvud för första gången. 

”Det var som på film” 

Efter lite drygt 20 minuter var förlossningen avklarad. Lille Nicolas hade kommit till världen.

– Vi kände nog egentligen ingen rädsla eller panik någon av oss den natten. Allt gick så fort, berättar Linn.

– Det som vi faktiskt var mest oroliga för innan förlossningen var egentligen att åka in till förlossningen för tidigt och kanske bli hemskickade för att det inte var dags än. Så det var en stor anledning till att han föddes hemma.

Systrarna Louise Ekholm och Linn Granberg.
Foto: Privat

Till vardags arbetar Louise som florist. Men hon berättar att hon haft tankar på att i stället bli barnmorska, eftersom hon alltid haft en dröm om att få vara med när ett litet barn föds.

– Det är fantastiskt när ett liv kommer till världen. När Linns bebis kom ut hade jag honom i min famn först, så låg han där och tittade på mig. Det var häftigt att det var min blick han mötte först. Det var som på film, surrealistiskt egentligen, säger Louise.

Du var ju själv gravid i sjätte månaden när detta hände, påverkade det dig något när du hjälpte din syster?

– Jag var sjukskriven för jag hade jätteont överallt och jag var inte alls pigg. Men under själva förlossningen var jag hur rörlig och vig som helst. Jag kände inte av alls att jag själv var gravid. 

Sömnlös natt för systrarna

Ett och ett halvt år har gått sedan den smått kaotiska förlossningen i Mönsterås. Både föräldrar och barn är fortfarande vid god hälsa. 

– Vi är alla mycket glada och stolta över händelsen och att allt gick bra och att alla mår bra, säger Linn.

Blev det någon sömn alls den natten? 

– Det blev inte någon vidare sömn den natten, nej. Men med all adrenalinpåslag var inte behovet av sömn så stort just då.

Louise fyller på: 

– Nej, det blev ingen sömn. Jag tog inte ens av mig kläderna. Jag skulle passa storasystern när de åkte till BB. Men jag låg mest och titta på henne och försökte förstå vad som precis hade hänt.

SE MER: 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!