Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louise Erixons svar på kritiken: ”Sticker i ögonen”

V-ledaren menar att statsministern undvek höstens stora frågor under Riksdagens öppnande.
Filip Persson, politisk sekreterare åt Louise Erixon och ny gruppledare för SD i Bromölla.
Foto: JENS CHRISTIAN
Louise Erixon, (SD), kommunstyrelseordförande i Sölvesborg.
Foto: JENS CHRISTIAN
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bromöllas styrning blev en riksangelägenhet på partiledardebatten efter att SD kastat in handduken. 

Nu slår Louise Erixon, kommunstyrelseordförande i Sölvesborg, tillbaka mot Jonas Sjöstedt (V).

– Det sticker lite i ögonen att raljera över saker där man inte har hela bilden. Det vittnar om att man har brist på saklig kritik mot vårt parti, säger hon.

På torsdagen meddelade SD i Bromölla att de inte ser någon annan möjlighet än ”att låta andra partier få ihop en stark samverkan”. Detta efter att partiet i slutet av augusti gått ut med att de inte ville styra i minoritet längre och inte heller lyckats driva fram ett samstyre med Socialdemokraterna. 

– Det är ingen möjlighet att samarbeta med SD, makten är inte viktigast. Det borde också vara otänkbart för deras väljare, svarar Jenny Önnevik (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande. 

– Det är sorgligt att de väljer att nobba oss i stället för ett handlingskraftigt styre för Bromöllas bästa, säger Filip Persson, ny gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunen.

Filip Persson sticker inte under stol med att det varit några turbulenta veckor för SD i Bromölla efter att fyra högt uppsatta i partiet, däribland kommunstyrelseordföranden Eric Berntsson, plötsligt lämnade med omedelbar verkan. Men nu anser han att de kan gå i opposition med ”flaggan i topp”. 

– Vi har gjort allt vi kunnat för att få till majoritetsstyre utan att någon plockade upp bollen, konstaterar han. 

– Istället för att sitta i minoritet och bli nedröstad i sakfråga efter sakfråga så ska vi bedriva vår politik i opposition. Där får vi ut mer.

Enligt Dagens Arena har endast 27 av 254 ärenden under 2019 och 2020 gått till omröstning och där har ni blivit nedröstade i 15 av dem.

– Man måste se det ur ett helt annat perspektiv. Många sakfrågor är praktiska där alla partier är överens men om man bryter ner det till voteringarna så har vi röstats ner i mer än 50 procent av alla omröstningar i kommunstyrelsen och fullmäktige, svarar Filip Persson.

Hård kritik från Jonas Sjöstedt

SD:s kaos i Bromölla är dock inte bara en kommunal angelägenhet – under onsdagens tv-sända partiledardebatt i riksdagen ägnade Jonas Sjöstedt (V) flera minuter åt den skånska kommunen. 

– De tog över en ekonomi i balans som de trots betydande neddragningar i skola och förskola nu har kört i botten och tappat kontrollen över. Nu lämnar kommunledningen walk over. De slutar. De lämnar över makten. De avgår själva. De ska göra nåt annat, spela golf, jag vet inte vad de gör när de är lediga, sverigedemokraterna.

Louise Erixon, kommunstyrelseordförande i grannkommunen Sölvesborg, slår tillbaka när hon får höra hans ord. 

– Flera personer som avgått har angett personliga skäl och de skälen vet varken ni, han eller jag och det ska man ha respekt för och inte använda i den politiska retoriken tycker jag. 

– De försöker gripa efter halmstrå som de tycker sig hitta för att slå på sina politiska motståndare. Det är inget som man behöver ta på så stort allvar. 

Tror väljarna förstår 

Finns det ändå inte en risk att avhoppen och överlämnandet av makten i Bromölla påverkar synen på SD? 

– När jag tittar på de kommuner vi är med och styr så går det väldigt bra. Det fattas många viktiga beslut i Sverigedemokratisk riktning, i Hörby, Bjuv och Svalöv. Sedan får vi se vad som händer i Bromölla, svarar Louise Erixon. 

– I Sölvesborg valde vi tidigt att gå ihop i regelrätt koalition men det har inte funnits samma förutsättningar i alla kommuner och det är klart det påverkar utfallet också. 

Filip Persson, som till vardags är politisk sekreterare åt Louise Erixon, tror att väljarna i Bromölla har förståelse för situationen. 

– Jag tror att gemene man i Bromölla ser problemen kommunen står inför. Det går inte att styra i minoritet när kommunen går med stort underskott och vi har en rådande pandemi utan då krävs ett handlingskraftigt styre. 

SD har styrt i minoritet i Bromölla med stöd av M och KD. Ett extrainsatt fullmäktigemöte är nu planerat till 21 september. 

”Tider förändras och livet går vidare"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!