Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Louise Erixon (SD) fick arbetsdator stulen – polisutredningen lades ner

Louise Erixon (SD) är kommunstyrelsens ordförande och fick sin arbetsdator stulen i början på juli. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Topp-politikern Louise Erixon (SD) fick sin arbetsdator stulen tidigare i juli.

Men polisen lade ner brottsutredningen nästan omgående.

Nu kräver Sölvesborgs kommun att utredningen återupptas.

– Vi är inte nöjda, säger kommunchefen Lars Ericson till P4 Blekinge. 

Louise Erixon (SD) skulle bara in på sitt kontor en kort stund när hon upptäckte att det var ett ”allmänt kaos” på hennes skrivbord. Papper låg utspridda, datorskärmen stod på ”sniskan” och en lampa hade vält.

Men värst av allt: arbetsdatorn var borta. 

– Jag ser väldigt allvarligt på det. Framför allt när jag förstår det som att det bara är jag som blivit utsatt, då är det svårt att inte dra kopplingar till att det är riktat mot just mig. Det väcker ett väldigt obehag och en väldig ilska, det är ett allvarligt brott mot demokratin, sade hon till Kvällsposten efter stölden. 

Händelsen polisanmäldes av Sölvesborgs kommun, men utredningen lades senare senare samma dag eftersom den tekniska bevisningen ansågs allt för dålig. 

Kommunchef: ”Vi är inte nöjda”

Men polisens beslut att lägga ner utredningen kommer att överprövas av Sölvesborgs kommun, rapporterar P4 Blekinge. 

Det säger kommunchefen Lars Ericson.

– Vi är inte nöjda med att det inte blev någon riktig polisutredning av den här stölden. Utan vi avser att begära att avskrivningsbeslutet omprövas och att man återupptag polisutredningen. Det är en för viktig fråga för att bara rinna ut i sanden, säger han till P4 Blekinge.

Lars Ericson är bland annat kritisk mot att polisen lade ner brottsutredningen så pass fort, utan att vidta några större åtgärder.

– De har inte gjort någonting alls utan bara tagit emot anmälan och inte gjort några utredningsåtgärder, säger han.

”Vet inte vilka möjligheter som finns”

Efter stölden berättade Anders Borgman, säkerhetssamordnare på Sölvesborgs kommun, att det inte fanns något vittne till händelsen: ingen varken såg eller hörde något.

Samtidigt konstaterade Louise Erixon själv att hon inte kunde slå fast om någon känslig information riskerade att läcka ut efter stölden.

– Det är omöjligt för mig att svara på. Jag har lösenord så klart, men jag är inte IT-expert och vet inte vilka möjligheter som finns att ta sig in ändå, sade hon.