Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louise Erixon om sin nya relation till Jimmie Åkesson

Hör SD-politikern om framtidsplanerna
Louise Erixon – och hennes Mjällbymaskot.
Foto: JENS CHRISTIAN
Louise Erixon vill sitta kvar i Sölvesborg även nästa mandatperiod.
Foto: JENS CHRISTIAN

Hon är en av Sverigedemokraternas mäktigaste politiker – och efter separationen från Jimmie Åkesson står dörren åter på glänt till rikspolitiken. 

Men Louise Erixon är inte klar i Sölvesborg. 

– Jag sitter gärna kvar i den här rollen nästa mandatperiod, säger kommunalrådet. 

Louise Erixon (SD) är på väg mot halvtid som kommunstyrelseordförande i Sölvesborg. Den 26 oktober har det gått två år sedan det historiska samstyret Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sölvesborg- och Listerpartiet presenterades. 

På bordet på hennes kontor i kommunhuset ligger samstyrets detaljerade handlingsplan på 220 punkter – varav de har betat av i princip hälften enligt Louise. Bredvid står en Mjällbymaskot. 

Sölvesborg är den första kommun där SD nådde makten och medietrycket har stundtals varit stort. 

– Den marknadsföring som Sölvesborgs kommun har fått, oavsett om man inte gillar vinklarna på vissa inlägg, den går inte att köpa för pengar. 

– Alla svenska medborgare känner till Sölvesborg i dag.

Samtidigt har ni blivit Sverigedemokraternas skyltfönster – hur ser du på den pressen? 

– Jag upplever inte att vi har tagit till oss den pressen. Vi har hela tiden sagt att vi sitter här primärt för våra kommuninvånare och det är vårt ansvar att känna in vad de vill ha för kommun. 

– Sedan vad media och politiska motståndare i Stockholm tycker är irrelevant för oss. 

”Alla svenska medborgare känner till Sölvesborg i dag”, säger Louise Erixon.
Foto: JENS CHRISTIAN
Sölvesborg var den första kommunen där SD tog makten.
Foto: JENS CHRISTIAN

Har ni fått bra stöd från riksorganisationen på vägen?  

– Det beror på hur man menar, de har hela tiden haft en beredskap för att stötta, men sedan har behovet kanske inte funnits. 

Vill du ta dig in i rikspolitiken till nästa mandatperiod? 

– Nej, jag känner att mitt engagemang i den här tiden av livet är i kommunpolitiken och Sölvesborg. Jag har fått den fantastiska möjligheten att gå i bräschen och anpassa en kommun i en mer Sverigedemokratisk riktning och min bedömning är att det tar flera mandatperioder att få den kommun vi verkligen vill ha. Politik tar tid. 

– Sedan får vi se i framtiden, man ska aldrig stänga dörrar, men i dag känner jag att jag gärna sitter kvar i den här rollen även under nästa. 

Emilie Pilthammar var till en början av nyckelpersonerna för samstyret i Sölvesborg, och har många gånger beskrivits som en nära vän till Louise, men fick lämna Moderaterna i maj 2019 efter den omtalade ”gruppsexbilden”. I januari aviserade hon en politisk comeback i Medborgerlig samling – hur ser er relation ut i dag? 

– Det händer att vi ses i sociala sammanhang och gemensamma vänner men kanske inte så ofta. Det är en mediebild att vi träffades varje dag och lagade mat ihop, jag tror aldrig någonsin att vi gjort det förutom när vi var med i Agenda och då var det de som bestämde att vi skulle göra det. 

Rör det sig om en spricka eller ovänskap?

– Inte från mitt håll i alla fall, inget jag upplever.

Jimmie Åkesson, Louise Erixon med sonen Nils vid SD:s landsdagar 2019.
Foto: SVEN LINDWALL
Louise Erixon och Jimmie Åkesson.
Foto: SVEN LINDWALL

I slutet av april berättade du i ett inlägg på Facebook att du och Jimmie Åkesson separerat – hur är er relation i dag?

– Vi har vad jag upplever en bra relation. Jag tror att de flesta som följer oss på sociala medier har sett det. Vi kan umgås tillsammans med sonen och vi delar fortfarande kalender och sitter och pusslar tillsammans som vi alltid har gjort. 

– Sedan är det svårt att inte alltid ha sitt barn hos sig, det kommer nog vara något livslångt, något man alltid brottas med. Samtidigt vänjer man sig och jag försöker använda egentiden till att reflektera, träffa vänner och röra lite på mig. Jag tar de där promenaderna som jag alltid tänkt göra men inte gjort. 

Du har tidigare sagt att du haft en plats i riksdagen om du inte varit tillsammans med Jimmie Åkesson – känner du dig mer fri som politiker nu? 

– Det var på den tiden när jag ville det men nu upplever jag ingen skillnad. Jag gör det jag vill göra.

– Jag uppskattar verkligen att få jobba lokalt. Allt är så mycket mer påtagligt. När man fattar beslut så går det faktiskt ganska snabbt till man ser resultat och det är en helt annan närhet till väljarna. Det känns som man gör skillnad på riktigt. 

Samstyrets handlingsprogram med 220 punkter.
Foto: JENS CHRISTIAN

Vad är Sverigedemokraterna för parti i dag? 

– Vi för en ansvarsfull oppositionspolitik och jag är stolt över företrädarna som visar att SD är ett parti som andra. Det upplever jag också att andra partier har sett och det vittnar om att vi gjort något rätt. 

I ett publicerat klipp från sajten Samnytt tände en man eld på Koranen i Rinkeby centrum och säger: ”Stram kurs, vi är här i Rinkeby. Det är Koranen som brinner. Rösta på Sverigedemokraterna eller Alternativ för Sverige och stöd Stram kurs.” Hur ser du på att ni sammankopplas med Stram Kurs? 

– Vi har ett systerparti i Danmark och det är Dansk folkeparti. Det känner jag mig trygg och bekväm med. Vad jag vet finns ingen som helst relation eller koppling mellan Stram Kurs och SD. De får väl uppmana folk att rösta på vad de vill, i yttrandefrihetens namn.

Vad innebär det då att vara ”Sverigevän”? 

– För mig är det att man värnar om välfärdstaten eller nationalstaten Sverige med allt vad det innebär. Att man prioriterar Sverige och Sveriges medborgare främst och ser vikten av att vi har en kultur. Erkänner att det finns en svensk kultur och att välfärden ska fungera för medborgare som har byggt upp landet till oss. 

– Det är ideologiskt men jag tror att det är något våra väljare identifierar sig med och därför man blir medlem eller engagerar sig. För att man värnar om Sverige.

TV: Utsågs till landets mäktigaste kulturperson

2019 utsågs Louise Erixon till landets mäktigaste av tidskriften Fokus. Louise Erixon och Jimmie Åkesson medverkade då i en intervju med Expressens Niklas Svensson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!