Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louise Erixon om historiska koalitionen med M och KD

Louise Erixon (SD) valdes till Sölvesborgs kommunstyrelseordförande i november.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
En koalition bestående av SD, M, KD och lokala partiet SoL styr i Sölvesborgs kommun.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

I blekingska Sölvesborg leder SD den allra första koalitionen med M och KD.

Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) beskriver det nya konservativa blocket som "politisk historia".

– Alliansen dog i Sölvesborg, helt enkelt, säger hon i en intervju med DN.

Efter 30 års styre förlorade Socialdemokraterna makten över blekingska Sölvesborg. Nu har en unik konservativ koalition tagit över kommunen genom det så kallade Samstyret – bestående av SD, M, KD samt det lokala partiet Sölvesborg och Lister.

– Samstyret är politisk historia. Det är ett nytt fenomen. En ny födelse. Vi har bildat ett nytt block. Ett konservativt block. Alliansen dog i Sölvesborg, helt enkelt, säger kommunstyrelsens nya ordförande Louise Erixon (SD) till DN.


LÄS MER: Så firar Louise Erixon segern med Åkesson 


På riksnivå hoppas Sverigedemokraterna på samma lösning. Erixons sambo och partiledare Jimmie Åkesson förespråkar ett konservativt block i regeringen, vilket han bland annat talade om under partiets kommun- och landstingsdagar i Västerås.

Erixon: ”Moderaterna är ett väldigt splittrat parti”

I Sölvesborg har SD framför allt Moderaterna att tacka för det nya Samstyret. När Sölvesborgsmoderaterna röstat fram Erixons vän Emilie Pilthammar till sin gruppledare, valde man att trotsa partiledningens uppmaning att inte samarbeta med SD.

– Jag upplever att Moderaterna är ett väldigt splittrat parti. Det kommer att bli en väldigt stor fråga för Moderaterna. För någon gång måste man välja. Och där blir det viktigt att visa att det här fungerar. Vi kommer inte, som Jimmie brukar säga, äta upp andras barn. Det går att resonera med oss, det går att stöta och blöta. Jag tror att det här är den naturliga utvecklingen av alliansens kommande död, säger Louise Erixon till DN.

Föreslår ”tiggerimotverkande” åtgärder i kommunen

Hon betonar i intervjun att den nya koalitionen har "stor press" på sig att fungera, för att inte kunna användas som ett varnande exempel i framtiden.

I Sölvesborgs kommunbudget finns nu förslag om "tiggerimotverkande" åtgärder, krav på svenskkunskaper för kommunanställda och prestationskrav för försörjningsstöd för nyanlända.


LÄS MER: Louise Erixon blev SD:s första kommuntopp 


Louise Erixon själv definierar sin familjepolitik som värdekonservativ och i DN beskriver hon debatten om abort som "extremt onyanserad".

– Nu har vi ju en utveckling i samhället där medicinen går väldigt mycket framåt. Man kan rädda foster eller barn mycket tidigare. Då bör det väl också i rimlighetens namn finnas en diskussion om när ett barn ska ses som livsdugligt exempelvis, säger hon till DN.

Ulf Kristersson om koalitionen: ”Fantasier”

Men på riksnivå står Moderaternas partiledare Ulf Kristersson däremot fast vid att ett samarbete med SD inte är tänkbart. I sitt jultal kallade han det konservativa blocket för "fantasier".


LÄS MER: Ulf Kristersson tillbakavisar nytt konservativt block 


– Man får drömma om vad man vill, men Moderaterna är inte en del av ett sånt block, sa han i talet.

Ute i landet har alliansen redan fallit i flera kommuner. I många sydsvenska städer – bland annat i Landskrona, Hörby, Staffanstorp och Vellinge – har Sverigedemokraterna fått inflytande i samarbeten med Moderaterna.

– En stor majoritet av väljare som röstat på Moderaterna tycker att man ska kunna samarbeta mer med Sverigedemokraterna. Ute i landet så tror jag att det är en ganska utbredd uppfattning, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, till SvD.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!