Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louise Erixon hoppas på ett slöjförbud

Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN

Louise Erixon vill införa ett slöjförbud i Sölvesborg.

Och hon tror att man hitta att sätt att få igenom ett förbud där två skånska kommuner hittills fått avslag.

– Förskola och skola bör vara en fristad från en sådan medeltida syn på barn, säger Louise Erixon till BLT.

Louise Erixon, SD, gillar inte slöjor. I ett inlägg på Facebook skriver hon att vill fortsätta kämpa för små flickors rätt till att ha fina frisyrer i håret och rätt till att slippa sexualiseras.

”Vi ska stå upp för de förtryckta kvinnornas rätt till frihet. Rätt att känna vinden i håret. Rätt att uttrycka sig och sin personlighet fritt med till exempel kläder.”

Målet är att Sölvesborg ska bli den första kommunen i Sverige med slöjförbud. Målet för Louise Erixon är ett slöjförbud för barn och elever i förskola, grund- och gymnasieskola, vuxenutbildning och anställda i kommunens förvaltningar, rapporterar BLT.

Flera kommuner har redan försökt inför ett slöjförbud. Men i både Skurup och Staffanstorp undanröjdes beslutet av förvaltningsrätten.

”Kvinnoförnedrande”

Enligt vad Louise Erixon uppger för BLT hoppas hon få igenom slöjförbudet i Sölvesborg genom en filosofiaspekt – att hävda att slöjan ska ses som en del i en kvinnoförnedrande filosofi.

– Frågan kokar alltså ner till om denna typ av plagg på till exempel småbarn enkom kan ses som något religiöst - eller om det, utöver detta, även kan särskiljas som en del av en kvinnoförnedrande filosofi, säger hon till BLT.

Louise Erixon hänvisar till Samstyrets handlingsprogram från 2019. I programmet står att kommunen ska utreda de rättsliga förutsättningarna för att ”införa klädpolicy mot kvinnoförtryck”.

Förhoppningen är att ett förbud kommer på plats under detta år.


TV: Jackson, 3, föll på förskolan – fick två hjärnblödningar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!