Louise tips om överfallslarmet i Iphones sprids snabbt. Foto: PrivatLouise tips om överfallslarmet i Iphones sprids snabbt. Foto: Privat
Louise tips om överfallslarmet i Iphones sprids snabbt. Foto: Privat
Följ hennes fem steg för att aktivera funktionen. Foto: PrivatFölj hennes fem steg för att aktivera funktionen. Foto: Privat
Följ hennes fem steg för att aktivera funktionen. Foto: Privat

Louise, 27, tipsar om dolda knepet som kan rädda ditt liv

Publicerad

När Louise Meijer, 27, fick höra om det dolda telefonknepet av en vän ville hon genast sprida det vidare.

Nu vill hon att fler ska aktivera funktionen – som kan larma till SOS utan att du behöver ta fram mobilen.

– Jag tror att det är många som inte känner till att den här funktionen finns, säger hon.

Fem klick på mobilens låsknapp.

Så enkelt kan du larma 112 – utan att avslöja att du gjort det.

Louise Meijer, jurist och M-politiker, berättar hur du aktiverar funktionen och kallar det för att "överfallspreppa din Iphone".

Louise MeijerFoto: Privat

Det var efter att hon tillsammans med en vän diskuterade rapporteringen kring ett försök till våldtäkt i Lund som Louises vän berättade om funktionen – som kan användas i olika brottsammanhang där offret behöver larma obemärkt.

"Viktig inställning"

Louise Meijer kände tidigare inte till funktionen och kände genast att hon ville sprida informationen vidare.

– Det är en så himla bra och viktig inställning. Jag tror att det är många som inte känner till att den här funktionen finns.

I ett inlägg på Facebook förklarar Louise Meijer hur inställningarna aktiveras i fem steg:

1. Gå in på appen ”Hälsa”.

2. Tryck på ”Medicinskt ID”.

3. Tryck på ”Ändra” och fyll i dina nödkontakter.

4. Tryck längst ned på ”Läs mer om Nödsamtal SOS”.

5. Fyll i ”Ring automatiskt” och ta bort ”Nedräkningsljud”.

Responsen efter inlägget har varit enorm, berättar Louise. Över 170 000 personer har sett tipset och kommentarsfältet är fyllt av kommentarer där folk taggar sina nära och kära. 

– Det visar att man är måna om varandra för att visa de säkerhetsåtgärder som finns. Det är sjukt att det ens ska behövas. Det visar hur stor otryggheten är, framför allt bland unga tjejer. Det finns en otrygghet som ökar, vilket inte alls är bra, säger hon och fortsätter:

– Det är framför allt tjejers friheter som begränsas, man kanske inte tar den där löprundan eller kanske inte går själv genom ett buskigt område när det är mörkt. Man kanske ändrar sitt handlingsmönster och anpassar sig efter den rädslan. Det påverkar hur fri man känner sig som kvinna.

https://www.facebook.com/meijerlouise1/posts/242500022985161

Vad är din förhoppning med inläggets spridning?

– Jag vill att så många som möjligt tar del av funktionen, inte för att den helt tar itu med problemen med otrygghet, men för att fler ska känna till att den finns och känna sig lite mer trygga. Det tror jag är viktigt. Känslan av otrygghet tror jag inte man ska underskatta.

SOS Alarm: Alla kontaktvägar är bra

Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm, välkomnar fler tekniska möjligheter att larma men understryker samtidigt att det är vanligt att folk ringer oavsiktligt.

– Alla kontaktvägar till 112 är bra om man behöver hjälp. Men ringer man från en mobiltelefon får vi inte en exakt position för personen som ringer, vilket begränsar möjligheterna att hjälpa, säger hon.

– En fallgrop är att man kan råka ringa. Vi har i dag över 400 000 fickringningar per år. Beroende på vilka mobiltelefoner som kommer ut på marknaden och deras snabbfunktioner de har på nödnumret påverkas den siffran ganska mycket.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag