Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Louisas steg från scenen till vården: ”En självklarhet”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Louisa Lyne så som många är van vid att se henne. På en stor scen i en elegant klänning.
Foto: Peter Bothén
För tio år sedan bytte Louisa Lyne spår och har sedan dess hyllats för sina tolkningar av judisk musik och jiddisch.
Foto: Peter Bothén
Louisa Lyne i en av bandets muskvideor.
Foto: CHRISTOFER NILSSON

Det gick från ena dagen till den andra – sedan var artisten Louisa Lynes framgångsrika karriär satt på paus. 

Men sjukvården skriker efter hjälp och Louisa tvekade inte att tillfälligt byta jobb. 

– Jag vill inte göra folk besvikna men det var inte med någon sorts hjältetänk från min sida. Jag tyckte det var en självklarhet, det fanns ett jobb och jag är ung och befinner mig inte i någon riskgrupp, säger hon. 

Det var i mitten av mars när Louisa Lyne skulle åka upp till Stockholm och medverka i en konsert som hon förstod att något var fel. 

– Jag stod där en timme innan avgång och tänkte att jag skulle åka upp och sen gick allt i en hiskelig fart. Helt plötsligt hade några musiker fått förhållningsregler från sina arbetsplatser, bland annat operan, och helt plötsligt hade vi gått från ett stort band till en trio. Sen hoppade ytterligare någon av. 

Det gick på en timme, sen var konserten inställd. Coronakrisen hade slagit till mot kulturbranschen. 

– Sen rullade det på, och det ställdes in grejer dagligen. Den ena arrangören efter den andra hörde av sig. Då förstod man vidden av det hela.

Louisa Lyne kommer ursprungligen från Härnösand men bor nu i Malmö. Hon inledde tidigt en karriär som dansare och musikalartist. Men för tio år sedan bytte hon spår och har sedan dess hyllats för sina tolkningar av judisk musik och jiddisch.

Tillsammans med sitt band ”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye” har hon rest världen runt och samarbetat med internationella artister, medverkat på flera klezmerfestivaler och vunnit den internationella tävlingen ”Der Yidisher Idol” i Mexiko city.

I slutet av februari firade ””Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye” 10 år med en konsert inför en fullsatt Scalateatern i Stockholm. En månad senare är läget helt annorlunda.
Foto: Peter Bothén

”Vana vid att ta jobb utan att blinka”

Men nu är karriären plötsligt satt på vänt. I stort sett allt hon var inbokat på under det närmaste halvåret är inställt. 

– Jag insåg snabbt att det här kommer bli en ganska trist vår och sommar. Och ganska knaper dessutom, säger Louisa. 

– Jag är egenföretagare och egentligen har jag en ganska bra buffert. Men det är väldigt tråkigt att det man byggt upp bara ska försvinna på att köpa mjölk helt plötsligt. 

Lousia gjorde som hon gjort tidigare i livet när kulturbranschen inte varit så generös – hon sökte jobb. 

– I vår bransch är vi ganska vana vid att ta jobb utan att blinka. Vi är vana vid att stå i kaféer eller ta extraknäck på äldreboenden. 

Louisa blickade mot sjukvården. I corona-tider försöker Region Skåne att frigöra tid åt utbildad personal genom att låta andra utföra arbetsuppgifter som inte kräver några förkunskaper. 

– Så nu är jag på kvinnokliniken i Lund. Där ligger alla mammor helt isolerade, ingen får gå ut i något samlingsrum eller gå ut och hämta mat eller någonting och då blir det ett större tryck på sköterskorna.

Louisa Lyne i sin nya roll på kvinnokliniken i Lund: ”I vår bransch är vi ganska vana vid att ta jobb utan att blinka. Vi är vana vid att stå i kaféer eller ta extraknäck på äldreboenden”, säger hon.
Foto: Privat

Många hyllar hennes beslut

När den utbildade personalen på kvinnokliniken sköter om mammorna tar Louisa och hennes kolleger hand om enklare uppgifter.

– Vi gör allt som vi kan göra, vi fyller på förråd, städar och gör allt möjligt.

I torsdags publicerade Louisa en bild på sig själv i sjukvårdens kläder på Facebook och beskrev sin nya situation. Gensvaret blev stort. Många hyllade hennes beslut. 

– Jag blev lite överraskad för jag tänkte att det var så självklart att man får hitta på något annat i den här situationen. Jag vill inte göra folk besvikna men det var inte med någon sorts hjältetänk från min sida. Jag tyckte det var en självklarhet, det fanns ett jobb och jag är ung och befinner mig inte i någon riskgrupp. 

Louisa tror att det handlar om kontraster. 

– När man jobbar som sångerska är folk lite mer vana vid att se en i aftonklänningar på en stor scen och då blir kontrasten större när jag står där osminkad i sjukhuskläder.

Livet som artist har mer eller mindre tagit en paus. 

– Den administrativa delen av jobbet står still, men man kan ju repa i mindre grupper. Problemet är nog att hitta motivation, för allt känns så märkligt. 

Är du orolig för framtiden?

– Det är klart att jag är. Hela samhället står inför en tråkigare och kargare vardag. 

– Här har man jobbat ett liv och ägnat sig så mycket åt att ta sig fram, och de senaste åren har det släppt ordentligt och man kan ägna sig åt det på heltid. Det är jättetråkigt att man ska behöva ta några steg tillbaka nu. 

TV: SAS drar ner på inrikesflyg – här är bolagets nya flygschema

Lokalbefolkningens oro efter beslutet: ”Patienter kan bli skadelidande”