Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Louisas, 24, familj höll minnesstund i Danmark

Louisa Vesterager Jespersen, 24, mördades i Marocko.Foto: PRIVAT
Maren Ueland, 28, reste till Marocko med Louisa.

En minnestund hölls på onsdagen för Louisa Vesterager Jespersen, 24, som mördades under en resa i Marocko.

Louisas familj var på plats i centrala Köpenhamn för att hedra hennes minne, rapporterar danska BT.

– Jag vill göra det sista jag kan för Louisa, för att säga ett ordentligt farväl, säger hennes mamma Helle Jespersen till tidningen.

Maren Ueland, 28 från Norge och Louisa Vesterager Jespersen, 24, från Danmark mördades i december under sin resa i Marocko. Sedan dess har totalt 18 personer anhållits misstänkta för morden, som enligt marockanska myndigheter klassas som ett terrorbrott.

Under onsdagen samlades Louisa Vesterager Jespersens familj på Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn i en minnesceremoni. Louisas mamma, syster och mormor var alla ditresta från staden Grindsted på Sydjylland, med blommor och utskrivna foton som de lämnade på platsen.

– Sättet som hon dog på gör sorgen ännu större. Så jag behöver stöd från andra, berättar Louisas mamma Helle Jespersen för BT.

Oklart när Louisa kommer att begravas

Det var polisen som föreslog att hålla minnesceremonin just på Rådhusplatsen, efter familjens önskan att blommorna skulle synas så mycket som möjligt.

När begravningen för Louisa kommer att hållas är fortfarande oklart.

 

LÄS MER: Louisa och Maren mördades – det här vet vi 

 

– Jag var inne och la blommor där Louisa ligger på Rigshospitalet, för att säga farväl. Det var jag glad att jag gjorde, säger Helle Jespersen till BT.

En minnesstund för Louisa och Maren hölls i marockanska huvudstaden Rabat.Foto: JALAL MORCHIDI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Statsministern: ”Det fyller mig med vrede och avsky”

Louisa Vesterager Jespersen och Maren Ueland studerade tillsammans på universitetet Bø i Telemark, sydöstra Norge. De reste till Marocko den 9 december och hittades mördade utanför byn Imlil nära Atlasbergen förra veckan.

 

LÄS MER: Statsministerns ilska efter dubbelmordet: "Barbariskt" 

 

Fyra män kunde tidigt gripas och i en video som postats i sociala medier ses de svära trohet till terrorgruppen IS.

Lars Løkke Rasmussen.Foto: DRESLING JENS / AP POLFOTO

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har uppgett att morden verkar ha varit "politiskt motiverade". I ett pressmeddelande sa han:

– Det fyller mig med vrede och avsky och jag tar å det skarpaste avstånd från dessa barbariska och bestialiska handlingar.

I helgen samlades även marockaner för att sörja de skandinaviska kvinnorna. Manifestationen ägde rum utanför Norges och Danmarks ambassader i huvudstaden Rabat.