Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lotteribedragare slår till mot äldre – varning

Som rikstäckande lotteri är Postkodlotteriet extra utsatt och används frekvent av bedragare för att skapa trovärdighet i sina bluffar Foto: Sanna Dolck
Olle Olsson, 80, pensionär, Lund:
– Jag känner mig inte alls orolig för detta, det är ingenting som har hänt mig. Man har ju hört att bluffmakarna har en bra övertalningsförmåga, så om det händer får man ju försöka att streta emot så gott det går.
Foto: Privat
Rolf Olsson, 70, pensionär, Lund:
– Jag kan inte påstå att jag känner mig mer orolig än tidigare för detta. Det är så klart att jag har hört talas om människor som ringer på och säger att de är takläggare eller så, men om det skulle hända mig tror jag nog att jag hade motat bort dem helt enkelt.
Foto: Privat

Telefonen ringer. Det är Postkodlotteriet som säger att du har vunnit och att de kommer förbi för att betala ut vinsten.

Men i själva verket lurar de dig på dina kortuppgifter.

Så kan det gå till när lotteribedragarna är i farten och nu varnar polisen allmänheten.

– De riktar sig ofta mot äldre människor som har kan ha svårt att värja sig, säger Anders Olofsson vid polisens Nationella bedrägericenter.

På sin Facebooksida går polisen ut och varnar för bedrägerier, framför allt de som riktar sig mot äldre. Ofta handlar det om att någon utger sig för att komma från en stor organisation, till exempel Postkodlotteriet, och ber om personens bankkort för att kunna betala ut vinsten.

– De använder sig av stora lotteriorganisationer för att öka sannolikheten att lyckas med bluffen. Oftast säger de att de har en kortterminal i bilen som de använder för att sätta över pengarna, i vissa fall kommer de även över kortkoderna på det sättet, säger Anders Olofsson.

Malmö extra hårt drabbad

Mönstret som man ser är att allt fler äldre utsätts för lotteribluffen. Polisen prioriterar dessa brott högt eftersom de drabbar människor som är extra utsatta, och man samarbetar i dag med såväl pensionärsorganisationer som brottsofferjouren för att hjälpa de äldre.

– Utöver all information vi förmedlar via sociala medier vill vi ge de äldre en utbildning i hur de ska agera i en sådan situation. Det spelar ingen roll vem bedragaren utger sig för att vara, det är viktigt att man kräver att få se legitimation eller liknande. Postkodlotteriet, vars namn ofta används, har till exempel speciella jackor och ID-kort. Detsamma gäller förstås även polisen, säger Anders Olofsson.

Bedrägerierna beskrivs av honom framför allt som ett storstadsfenomen där Malmö är extra hårt drabbad. Detta eftersom en större folkmängd ger större anonymitet till bedragarna, som inte riskerar att bli igenkända av sina offer.

"Förstår inte hur folk kan gå på det"

Men flera av Malmös äldre är medvetna om riskerna. Kristina Nilsson, 70, berättar själv att hon har varit orolig, men att hon har vidtagit de försiktighetsåtgärder som krävs.

– Jag öppnar aldrig dörren om jag inte väntar besök, det har nog med min ålder att göra. Tidigare var jag väldigt orolig men efter att jag satte in en säkerhetsdörr känner jag mig lite tryggare. Men jag förstår inte hur folk kan gå på dessa lotteribluffar, det borde man kunna genomskåda, säger hon.

Enligt Anders Olofsson ska man inte vara misstänksam mot alla i sin omgivning, men man ska heller inte utsätta sig för riskfyllda situationer i onödan.

– Vi är inte ute efter att skrämma upp folk, men att släppa in en främmande människa i sin lägenhet medför så klart vissa risker. Vi vill medverka till en sund skepsis, det tror vi fungerar bäst, säger han.