Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lotta och Gerts ovanliga garageodling – bananer

Här är bananplantan cirka ett år gammal. Foto: Privat
Gert Öberg skördade nyligen 70 bananer. Foto: Privat

Vill man så kan man. 

Gert Öberg har nyligen skördat 70 bananer från sitt garage i Höganäs. 

– Det är många som är nyfikna, säger han.

På semestern på Teneriffa föddes idén om att odla sina egna bananer. Med sig på planet hem till Sverige hade Gert Öberg med sig en bananplanta som i dag vuxit till tre meter.

– Det var ett spontant köp. Det var spännande att se om jag skulle klara av det. Och det gick ju över förväntan, säger Gert Öberg, som i grunden är trädgårdsmästare.

– Den har stått i en balja som rymmer 200 liter, ungefär. Jag har hållit den varm i garaget. Där har jag ett glastak så att den fått naturligt ljus också. 

Skördade 70 bananer

Bananplantan behöver 18 timmars solljus om dagen och trivs inte i temperaturer under tjugo grader. Det har Gert löst med hjälp med mängder av el. 

Och efter cirka två års slit med sitt projekt har han och frun Lotta Öberg äntligen fått utdelning.  

Gert Öberg skörade 60-70 bananer häromdagen. 

– Jag mötte flera som frågade om det när jag var och handlade. Många är nyfikna, säger han.

– Bananerna är lite sötare och har mer smak än de som man köper. Bananen plockas mogen på plantan och det blir alltid mer smak ju längre den hänger.  

Skörden kunde varit ungefär dubbelt så stor. Gert Öberg anande att plantan inte skulle ”orka dra” två klasar – därför tvingades han skära av den ena.

Moderplantan dör

Men vad som händer nu har inte Gert bestämt. Moderplantan vissnar efter skörden och den kommer herr och fru Öberg göra sig av med. Fyra sidoskott har sparats, för att eventuellt köra en vända till.

– Jag funderar på att ta en runda till, jag har inte bestämt mig, säger han och tilläger att han kanske drar i gång ett nytt spännande projekt.

– Vi får se vad jag springer på. 

Gert Öberg och frun Lotta Öberg. Foto: Privat

Och för den som vill testa Höganäs-odlade bananer finns chansen kvar. Frun Lotta Öberg, som driver en kiosk i Höganäs, hade sina bär – ja, bananfrukten är ett bär – till salu. 

Så här säger hon till Lokaltidningen, som först skrev om Gert Öbergs projekt:

– Jag driver Kvickkiosken här i Höganäs och i går testade jag sälja några lokalt odlade bananer från plantan. Jag fick en del reaktioner om bananerna och en del som höjde på ögonbrynen. Att odla bananer i Höganäs är nog inte så vanligt, säger Lotta Öberg och skrattar.