Lotta, 58, hölls ansvarig – efter att lösa hästar sprang rakt in i bilen

Bilen blev helt demolerad i olyckan.
Foto: Privat
Nu riktar Lotta Smedlund kritik mot hur lagstiftningen ser på bilförare.
Foto: Privat

När Lotta Smedlund körde på en landsväg kom plötsligt fyra lösa hästar som skenande rakt in i bilen. 

Trots förloppet ansåg försäkringsbolaget Folksam att Lotta var ansvarig för olyckan.

– Hade jag haft en mindre bil hade jag inte levt i dag, säger Lotta Smedlund.

Vid 17-tiden den 23 januari kom Charlotte ”Lotta” Smedlund, 58, körande på länsväg 621 i höjd med Anderstorp, Gislaveds kommun.

Det var en kall vinterdag med hala vägar och beckmörkt på landsbygden där Lotta kom körande i sin Volvo 945.

– Jag glömmer det aldrig, det var det gräsligaste jag varit med om i hela mitt liv. 

Eftersom både sikten och väglaget är nedsatt håller Lotta en hastighet på runt 50 till 60 kilometer i timmen. Vägen buktar upp och ner och just som hon är nere i en svacka kommer fyra lösspringande hästar skenande i rasande fart.

– De kommer i bredd och täcker hela vägen, de är bara runt 20 meter framför bilen när jag ser dem. Eftersom jag har en äldre bil med bakhjulsdrift vågar jag inte tvärbromsa men lyckas ändå få ner farten.

Hästarna fick skärskador

En av hästarna landar rakt genom bilens framruta, en av dem rullar över bilen, och en tredje slår av höger backspegel.

– Jag var full av panik och bara skakade när jag skulle ringa 112 och sätta på varningsblinkers. 

Längre upp i backen stod hästägaren och lös mot olyckan med en ficklampa.

– Han vågar inte gå fram för han tror att vi är döda. Han berättade att han aldrig hade blivit så glad i sitt liv när han såg mina varningsblinkers gå på.

Genrebild. Fyra förrymda hästar kom springande rakt ut på vägen.
Foto: UWE LEIN / AP

Tre av hästarna fick skärskador, en av dem allvarliga, men inga brutna ben. Polisen kom till platsen och skrev en anmälan om trafikolycka, utan misstanke om brott.

När Lotta Smedlund, som bor i Nissafors i Gnosjö kommun, senare var i kontakt med sitt försäkringsbolag Folksam så upplevde hon att allt var i sin ordning, hon ansågs inte som ansvarig för olyckan.

Hon fick 12 000 kronor för bilen och slapp betala självrisken.

– Hästägaren hade berättat att hästarna smet när han skulle ta in dem från hagen till stallet vilket innebär att det var han som var oaktsam.

Lotta ansågs ansvarig

Nio månader senare – i oktober – så kom det ett nytt brev från Folksam till Lotta,

– Då stod det att hästägaren ändrat sin utsago och i brevet stod det att jag nu ansågs vara vållande. Men de hade bara gått på hästägarens ord, inte pratat med mig eller andra vittnen, säger Lotta.

I brevet begärde Folksam att Lotta trots allt skulle betala självrisken till dem vilket hon ringde upp och ifrågasatte. Efter några turer skickade de ännu ett brev där det stod att hon fortfarande ansågs vållande men slapp betala självrisken. Däremot skulle hon förlora den bonus hon hade sparat ihop under flera år.

– Egentligen är det inte det ekonomiska jag reagerat över utan det att jag kan anses som vållande, alltså skyldig till olyckan. Jag gjorde absolut inget fel men var med i en olycka där jag kunde ha dött. Hade jag inte haft en så pass stor bil och kört så pass långsamt så hade jag varit död i dag.

"Alltid bilens fel"

Juristen Peter Stark, på Konsumenternas försäkringsbyrå, berättar att bilister anses ha ett strikt ansvar och därför nästan alltid anses som vållande eller medvållande.

– En bil i trafik har från början ett strikt ansvar vilket i grunden betyder att hittar man ingen som är vållande så är det alltid bilens fel och krockar man med an annan bil så blir det delat vållande.

Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Foto: Konsumenternas försäkringsbyrå

Han menar att det har varit så ända sedan trafikskadelagen infördes på 20-talet.

– Man kan väl helt enkelt säga att när man kör bil anses man som farlig för djur och gångtrafikanter. Kör du på någon är du ju typiskt sett mycket mer skyddad medan den du kör på kan råka väldigt illa ut. därför har man i första hand lagt vållandet på bilisten.

Han förklarar att konsumenter inte heller per automatik har rätt till bonusen de sparat ihop.

– Det är bara försäkringsbolaget och försäkringstagaren som påverkar den premissen och den kan alltid ändras. Man riskerar i princip att bli av med eventuell bonus som man skaffat sig direkt när man sätter sig i bilen och åker i väg. Där har man inga rättigheter alls.

Lotta Smedlund önskar att frågan lyfts. Hon tycker att det är orimligt att bilister alltid får ta ansvaret i första hand.

– Jag tycker att allt det här är helt tokigt. Det är säkert flera som har råkat ut för liknande situationer. Det finns inte rim och reson i någonting när inte djurägare anses som ansvariga alls, säger hon.

Folksam ändrade sig

Efter att Kvällsposten varit i kontakt med försäkringsbolaget Folksam har de tittat på fallet igen – och medger nu att de gjort fel.

– Generellt är det så att vid kollision med djur ska bilägaren inte behöva betala någon självrisk och inte heller ska det påverka bonusen, säger Kajsa Moström, presschef för Folksam.

Kajsa Moström, presschef på Folksam.
Foto: Folksam

Hon meddelar att de nu kommer ta kontakt med Lotta och se till att det blir rätsida på hennes fall.

– Vi har gjort fel och beklagar det, säger Kajsa Moström.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!