Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så gick Lotta ner 16 kg – och slapp sin värk

”Jag gick under egentigen hela 2017 och kände att jag hade gått upp i vikt, men orkade inte ta tag i det. Men i slutet av året kände jag: Nej, inte ett år till”, säger Lotta Andersson. Foto: PRIVAT
Lotta Andersson gör en stor sallad som räcker till flera gånger – och storhandlar mat. Allt handlar om att planera, menar hon. Foto: Shutterstock

Planering, planering, planering.

Så lyckades Lotta Andersson, 37, gå ner 16 kilo på ett halvår – och som bonus slapp hon sin värk.

– Allt sitter i huvudet. Det är bara att bestämma sig, säger hon.

Beslutet att ändra på matvanor och börja träna växte fram under ganska lång tid.

– Jag gick under egentigen hela 2017 och kände att jag hade gått upp i vikt, men orkade inte ta tag i det. Men i slutet av året kände jag: Nej, inte ett år till. Jag hade ont i kroppen, i fötter och knän. Man får det när man bär på så mycket extra vikt, säger hon. 

Behövde hjälp av en coach

För Lotta Andersson, innesäljare i blomsterbutik i Malmö, var lösningen att skriva in sig på Itrim, där hon fick hjälp av en coach att ändra både matvanor, träning och tänk. 

Hon kände från början att hon inte skulle klara förändringen på egen hand, utan behövde någon att fråga och diskutera med. När hon väl tagit första steget gick hon all-in, och beskriver i efterhand hur hon sög i sig all ny kunskap.

– Från dag ett kände jag: Nu börjar det. Och redan dagen efter gick jag till gymmet. Jag kände verkligen: Det är nu eller aldrig. 

Lotta Andersson har ändrat livsstil

Coachen uppmanade henne att skriva ner varje dag var hon hade kroppsvärk. Redan under den tredje veckan insåg hon att hon faktiskt inte hade ont längre. 

Under våren rullade viktminskningen på, helt enligt plan. Efter fem månader hade hon gått ner från 80 kilo till 64. 

Under 2017 bestämde sig Lotta Andersson för att gå ner i vikt. ”Jag hade ont i kroppen, i fötter och knän. Man får det när man bär på så mycket extra vikt”, säger hon. Foto: Privat
Fem månader senare hade hon gått ner till 64 kilo, och hon håller vikten. Pasta har hon i stort sett helt slutat med. Foto: Privat
16 kilo på fem månader – ”jag har blivit gladare och piggare”, säger hon. Foto: Privat

Nu har det gått drygt en månad sedan dess och hon håller vikten – utan stort problem. Viktminskningen var inte bara en tillfällig process, utan Lotta har ändrat livsstil för gott. Hon äter på ett annat sätt numera.

– Jag äter inte sådant som jag vet var min last innan. Pasta, vitt bröd och socker försöker jag undvika helt, säger Lotta Andersson och fortsätter:

– Det handlar om att jag känner mina egna brister. Godis, chips och läsk är inget problem för mig. Men pasta är min last, och skulle jag börja äta det igen, så faller jag kanske tillbaka i de gamla vanorna.

Godis är inget problem för Lotta – det är pasta och bröd som är hennes last, säger hon. Foto: JESPER JAKOBSEN

Träning fyra gånger i veckan har blivit en vana – trots att det tog emot lite till en början.

– Jag hade inte tränat på fyra–fem år. Det tar emot att gå på gym och vara överviktig. Jag skämdes lite. Men på Itrim var det folk i alla åldrar som tränade, från 18 till 75–80 år, och alla gör det efter sin förutsättning, säger hon.

Tävlar med sig själv

Nu kör hon fyra gånger i veckan. Efter sommarsemestern kommer hon att trappa upp träningen. Inte en enda gång har det känts jobbigt och motigt.

– Man utvecklas hela tiden, blir starkare och orkar mer. Jag är en tävlingsmänniska, så jag tävlar med mig själv hela tiden. En dag är det 20 situps, då måste jag höja den ribba och göra 30 nästa dag, säger hon.

Har blivit gladare och piggare

Livet utan de 16 kilona är mycket bättre, menar Lotta Andersson.

– Jag har blivit gladare och piggare. Numera vill jag göra saker. Innan ville jag inte det, och vad jag än tog på mig, så kände jag mig inte fin. Mina vänner tycker det är stor skillnad, säger hon.

Lottas råd: Allt handlar om planering

Vägen till framgång kan sammanfattas med ett ord: Planering.

”Bestäm dig, och planera sedan. Då kan man inte misslyckas”, menar Lotta Andersson.

 

Lägg fram träningskläder kvällen innan. Då blir det lättare att gå i väg och träna på morgonen.

Ladda kaffebryggaren och förbered frukost om du är morgontrött. 

Gör en stor sallad som räcker till flera gånger. Sedan kan du lägga till det du är sugen på.

Storhandla en gång i veckan så att du alltid har bra mat hemma.

Ju mer man planerar, desto mer tid sparar du. Lotta använder sin extra tid till att utveckla en hobby: Måleri.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!