”Los suecos” – svenskarna sprider skräck på solkusten

En insatsstyrka från spanska polisen griper flera svenskar i en vit bil.
Foto: Guardia Civil / Policia Nacional
Barnfamiljen som var hemma i samband med sprängdådet klarade sig oskadda. De befann sig på övervåningen.
Foto: Guardia Civil / Policia Nacional
Sprängdåden den 10 oktober – mot en verkstad och mot en bostad där en barnfamilj var hemma – skapade stor förödelse.
Foto: Guardia Civil / Policia Nacional
En man fångades på bild när han placerade ut en bomb i samband med en sprängning i oktober.
Foto: Guardia Civil / Policia Nacional
Spanska polisen har gjort flera razzior mot lyxfastigheter där svenskarna har bott. Där har de bland annat hittat masker och skottsäkra västar.
Foto: Guardia Civil / Policia Nacional
Hamnen Puerto Banus i semesterorten Marbella.
Foto: Tomas Fano
1 / 7

Svenskarna beskrivs som den mest våldsamma grupperingen som någonsin härjat i turistparadiset.

Misstankarna: Dubbla beställningsmord, tortyrmord och sprängdåd mot en barnfamilj.

Nu utropar spanska polisen seger mot ”Los suecos” efter att ett tiotal personer sitter häktade i olika utredningar.

Spaniens södra kust – med orter som Malaga och Marbella – är ett favoritresmål för soltörstande svenska turister.

Lika populärt är det bland tungt kriminella svenskar.

Anledningen: Hamnstäderna längsmed kustremsan är en hubb av införsel av narkotika till Europa. Kokain från Sydamerika och hasch från Nordafrika.

Under året har en våldsvåg sköljt över Costa del Sol och nu misstänks en kriminell gruppering från Malmö ligga bakom minst två beställningsmord och två sprängdåd. I spanska medier benämns de som ”Los suecos” – Svenskarna.

Efter en månads samarbete slog svensk och spansk polis till och grep initialt nio personer i slutet av november. Av dem sitter fortfarande sju häktade.

Utlämnas till Spanien

Sex personer från Malmö – fem män i 25-30-årsåldern och en kvinna i 65-årsåldern – har begärts utlämnade till Spanien som ett led i utredningen. 

Ytterligare en man uppges vara på flykt från polisen i samma ärende. 

Han tros ha varit den huvudsakliga måltavlan i samband med trippelmordet på Drottninggatan i Malmö i juni. Kvällsposten har tidigare rapporterat att mannen misstänkts ha en ledande roll i ett drognätverk som smugglat in hundratals kilo cannabis som sedan förts vidare till andra svenska städer.

Personer med kopplingar till grupperingen har frekvent rest mellan Malmö, Costa del Sol och Marocko. I Spanien har de bott lyxigt i en rad olika flådiga fastigheter. De har också haft ett högt säkerhetstänk och sällan sovit i samma hus två nätter i rad, uppger spanska utredare för El País.

Hittade klocka värd 2,5 miljoner

I samband med gripandena har polisen utfört husrannsakan mot en rad olika fastigheter, både i Sverige och i Spanien. Bland beslagen finns en skottsäker väst, kläder som misstänks ha använts vid brottstillfällena, kontanter varav flera dyra klockor.

Tre personer misstänks för sprängdåden. Två greps i Malmö och en i Malaga.

– En av Malmöborna som misstänks för mord i Spanien hade på sig en klocka som är värd 250 000 euro. Den har beslagtagits av spansk polis. Det är ingen vanlig Malmöbo som går runt med en sådan klocka, säger Petra Stenkula, chef för polisens utredningsenhet Syd, till Skånska Dagbladet.

Spanska polisen har gjort flera razzior mot lyxfastigheter där svenskarna har bott. Där har de bland annat hittat masker och skottsäkra västar.
Foto: Guardia Civil / Policia Nacional

Gripandena är ett resultat mellan ett nära samarbete mellan spansk polis och svenska polisens Nationella operativa avdelning (NOA).

Samma personer i Sverige och Spanien

Linda Staaf, chef på underrättelseenheten på NOA, menar att den kriminella svenska närvaron i Spanien har blivit större på senare tid eftersom det har blivit lättare att få en fot in i den internationella knarkhandeln.

– Tidigare behövde man vara ganska högt uppsatt i hierarkin för att ordna med logistik och leverans av narkotika från Europa till Sverige. I dag ser vi att det finns en större rörelse bland narkotikahandlare, även bland personer längre ner i hierarkierna, säger hon.

Våldsbrotten i den undre världen hänger ofta ihop med konflikter i Sverige, menar hon.

– Det hänger nära samman med konflikter i de svenska utsatta områdena. Vi ser att det i mångt och mycket är samma aktörer som tar sig till exempelvis Spanien, där vi har sett en hel del konflikter på slutet, säger Linda Staaf.

En man fångades på bild när han placerade ut en bomb i samband med en sprängning i oktober.
Foto: Guardia Civil / Policia Nacional

De senast kända misstankarna mot Malmönätverket rör två bombdåd i Marbella som skedde i gryningen den 10 oktober.

En man fångades på övervakningsfilm när han placerade ut och antände en sprängladdning i anslutning till ett hus i Benahavis utanför Marbella. Bomben detonerade och skapade stor förödelse på platsen.

Bombade bostad – barnfamilj var hemma

Huset ägs av en man som enligt spansk polis har kopplingar till narkotikahandeln. Mannen, hans hustru och parets barn befann sig på husets övervåning när explosionen skedde och klarade sig oskadda.

Bara minuter senare skedde en annan explosion i en annan del av staden, utanför en verkstad för lyxbilar. Verkstaden ägs av samme man.

Barnfamiljen som var hemma i samband med sprängdådet klarade sig oskadda. De befann sig på övervåningen.
Foto: Guardia Civil / Policia Nacional

Utredningen som ledde spansk polis till svenskarna inleddes i mars i år. Då brändes ett gym och en strandrestaurang ner, båda ägda av en utpekad knarkbaron kallad ”Maradona”.

36-åringen hade en hotbild mot sig efter att hans kriminella nätverk anklagats för att ha stulit ett kokainparti värt motsvarande 90 miljoner kronor av en colombiansk kartell, enligt spanska ABC.

Den 12 maj mördades ”Maradona” utanför en kyrka i Marbella efter att han hade varit på sin sons konfirmation. Familjen – med hustru och två barn – hade satt sig i bilen när en svart motorcykel utan registreringsskylt körde upp jämsides.

Sköt knarkbaron efter konfirmation

En gärningsman iförd hjälm träffade knarkbaronen med fem skott, varav tre träffade i huvudet.

20 augusti skedde det andra mordet som Malmö-ligan misstänks ligga bakom. Då sköts en annan man med kända kopplingar till narkotikahandeln till döds utanför sitt hem i Estepona i Malaga. En maskerad gärningsman flydde sedan platsen från en cykel.

Vid tillslag mot svenskarnas adresser i Spanien hittades både en cykel och en svart motorcykel som kan vara de färdmedel som användes vid morden.

Hamnen Puerto Banus i semesterorten Marbella.
Foto: Tomas Fano

Båda morden uppges vara beställningsjobb. Malmö-grupperingen misstänks ha utfört dem på uppdrag av någon annan. Spansk polis beskriver svenskarna som ”den värsta gruppen av torpeder som Costa del Sol någonsin har skådat”, rapporterar El Pais.

Malmöiterna är inte den enda svenska gruppering som varit inblandade i grova våldsbrott på solkusten den senaste tiden.

Svenskar häktad för tortyrmord

Den 17 augusti blev två svenskar lurade till ett hus i Mijas mellan Malaga och Marbella, där de utsattes för tortyr av flera andra personer.

Händelsen slutade med att en av männen mördades, medan den andre klarade sig med svåra skador.

Utredningen har gjort genombrott i flera omgångar. Den senaste uppdateringen från spansk polis är att sammanlagt åtta personer, varav majoriteten svenskar från Stockholm, är häktade misstänkta för inblandning.

I samband med husrannsakan i det målet har polisen beslagtagit två automatvapen, en pistol och skottsäkra västar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!