Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lönsboda-sonen hyllas i Hollywood

Paul Ottosson med sin ena Oscarsstatyett 2013. Foto: LASSE SVENSSON
Paul Ottosson. Foto: LASSE SVENSSON

Paul Ottosson från Lönsboda flyttade till Los Angeles 1987 för att bli rockstjärna. 

Idag är han en av världens största ljudtekniker med tre Oscarsvinster i bagaget. 

Nu hyllas han i amerikansk media för sitt arbete med den nya ”Men in Black: International”. 

Ljudteknikern Paul Ottosson, 53, är född och uppvuxen i Lönsboda, men flyttade till Los Angeles 1987. 

Sedan dess har han arbetat med flera stora namn och succéfilmer, nu senast ”Men in Black: International”, den fjärde delen i Men in Black-serien som hade premiär i Sverige den 17 maj . Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Liam Neeson, Emma Thompson och svenska Rebecca Ferguson är några av skådespelarna.

Nu hyllas skånske ljudteknikern i en artikel Hollywood Reporter för sin insats i filmen. Den välkända tidningen skriver bland annat att han arbetat med filmen på ett ”roligt och lite knäppt sätt”

– Utmaningen var att hålla fast vid tonen som etablerats i de tidigare filmerna och ändå utvecklas med nya och spännande ljud. Kärnan i vårt arbete var att stötta och respektera storyn, säger Ottosson till Hollywood Reporter.

Skulle bli rockstjärna 

Paul Ottosson lämnade Lönsboda för Los Angeles för 32 år sedan. Planen var då att lyckas som rockmusiker. 

– Jag kunde inte tänka mig att jobba på Volvo resten av livet precis som pappa som jobbade där i 41 år. Jag ville prova på lite andra grejer i världen, har han tidigare berättat för Kvällsposten

Tillsammans med några musikervänner sålde han i stället allt han ägde och köpte en enkelbiljett över Atlanten. 

– Vi drack champagne och en privatchaufför körde runt på Sunset boulevard och tittade på alla klubbarna där Van Halen och andra spelat. Vi hade kommit till rätt ställe. Det var himmelriket...

Paul Ottosson ville ha eget ansvar

Tidigt i karriären jobbade han för att kunna gå sin egen väg i sitt skapande. Han tackade nej av tidsskäl till att göra ljudet till ”Spider man” i regi av Sam Raimi, men accepterade anbudet att göra tvåan.

– Men på ett villkor. Att jag skulle ha eget ansvar och inte dela det med någon. Filmbolaget var tveksamt men jag var envis. På ett sätt som chockar det mig i dag. Jag vet egentligen inte varför jag var så där. Förmodligen är det något jag fått från pappa som var den mest envisa personen på planeten. Men egentligen kunde jag – där och då – ha bränt mina möjligheter för all framtid.

Efter arbetet med ”Hurt Locker” lämnade Paul Ottosson ljudteknikerbranschen för en period. När han återvände var det just till en ”Men in black”-film, nämligen den tredje i ordningen. Ett beslut som han inte ångrade.

– Jag lockades in i arbetet med ”Men in black 3”. Det var kul. Jag kontaktade mina kompanjoner på företaget och sa att jag ville jobba med film och att jag inte skulle plocka ut nån lön om det var okej.

– Min fru tyckte för övrigt att jag blev gladare när jag jobbade med film igen, med det kreativa.

Vunnit tre Oscars 

Paul Ottosson har arbetat med ljudet till flera stora filmer, och har vunnit pris på den prestigefyllda Oscarsgalan inte mindre än tre gånger, senast 2013 för bästa ljudredigering i filmen Zero Dark Thirty. 

– Det där var en vändpunkt i livet, har han tidigare sagt om det tillfället.