Anställda i Karlskrona kommun har fått för mycket betalt under flera år. Foto: SVEN LINDWALLAnställda i Karlskrona kommun har fått för mycket betalt under flera år. Foto: SVEN LINDWALL
Anställda i Karlskrona kommun har fått för mycket betalt under flera år. Foto: SVEN LINDWALL
Skattebetalarna har stått för miljonnotan. Foto: ANNA SUNESSON / TT / TT NYHETSBYRÅNSkattebetalarna har stått för miljonnotan. Foto: ANNA SUNESSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skattebetalarna har stått för miljonnotan. Foto: ANNA SUNESSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Personal fick miljoner extra i lön av misstag

Publicerad

Miljontals kronor har betalats ut till anställda i Karlskrona kommun – utan att de haft rätt till det. 

Anledningen är felinställningar i personalsystem och regelstridiga schemaläggningar, vilket gjort att jouranställda fått för mycket betalt, skriver SVT Blekinge.

Samtidigt måste kommunen spara.

Mellan januari och december 2016 betalades 1,2 miljoner kronor för mycket ut. 

Men felet har funnits i flera år och hur mycket pengar det handlar om totalt är inte känt.

Redan hårt ekonomiskt prövade förvaltningar, som funktionsstöds- och socialförvaltningen, har betalat ut mest pengar felaktigt eftersom de har flest jouranställda. 

Foto: SVEN LINDWALL

Claes Wiridén: "Oerhört olyckligt"

Förvaltningschefen Claes Wiridén säger att det så klart varit positivt för de anställda, men negativt för skattebetalarna och kommunen.

– Men min uppfattning är att de luckorna har täppts till. Är det inte så är det naturligtvis oerhört olyckligt, säger han till SVT.

Samtidigt som felutbetalningarna tickat på, tvingas socialtjänsten spara. 

Så nyligen som den här veckan presenterade socialchefen Claes Wiridén ett sparpaket på 12 miljoner kronor. Det innebär att fältgruppen läggs ner och att föreningsbidrag minskas.

Felaktiga scheman grunden till problemen

Felet har uppkommit på grund av att anställda i kommunen har schemalagts på fel sätt. 

Felaktigheten har i sin tur lett till att en del jouranställda har fått dubbel ob-ersättning. Andra, som inte skulle ha ob-tillägg alls, har fått det. Några har återkommande fått mer lön än de jobbat in.

Förutom att skattebetalarna tvingats stå för högre löner än avtalat, har enskilda anställda också haft felaktiga arbetstider. En del anställda har jobbat mer än avtalat, utan att få lön för det, skriver SVT Nyheter Blekinge.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag