Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lommatoppens S-pik efter ministerbesöket

Anna Ekström (S).
Foto: FRITZ SCHIBLI
Robert Wenglén (M).
Foto: JENS CHRISTIAN

Robert Wengléns starka åsikter i skolfrågan fick utbildningsministern Anna Ekström (S) att besöka Lomma efter Förintelsekonferensen i Malmö. 

Enligt moderatledaren landade de politiska motståndarna i liknande lösningar för att förändra skolsystemet – men från olika perspektiv.  

– Socialdemokrater tror generellt på mer resurser medan jag vill in med mer intellektuellt kapital, säger Wenglén. 

I samband med Kvällspostens serie om Lomma redogjorde kommuntoppen Robert Wenglén både för sin syn på skolan och förundrades över att ingen rikspolitiker visat intresse för kommunen trots stora framgångar på flera plan. Det skulle dock inte dröja länge förrän utbildningsministern Anna Ekström ringde och planerade in ett besök i samband med Skånevistelsen för Förintelsekonferensen. 

Och på torsdagen var hon på plats på Robert Wengléns rum i kommunhuset i Lomma. 

– Hon var socialt skicklig och trevlig. Det blev en del prat om Lommas skolor och sedan skolsystemet, berättar han. 

Robert Wenglén är stark motståndare till att aktiebolag driver skolor. Han tycker att kommuner driver skolor bäst utifrån krav på likvärdighet inom och mellan skolor i kommunen. 

Den uppfattningen har dock gjort att han på sina håll har kallats ”vänstermoderat” och att en del moderater tycker att han ska hålla tyst. 

– Det är många som har hört av sig och jag har fått höra ”äntligen en moderat som resonerar klokt” men ingen i min partiledning har hört av sig, konstaterar han. 

– Frågan om skolsystemets brister är inte en höger– och vänsterfråga. Det finns många lärare och skolledare som inte är röda som ser anledningar att justera skolsystemet, vi ska inte rödsmeta alla dessa. 

”Spännande och uppfriskande”

Också utbildningsminister Anna Ekström beskriver mötet som ”spännande och uppfriskande” – där de båda politikerna kom fram till liknande slutsatser.

– Jag har varit förvånad att ingen tidigare har formulerat en genomtänkt och verklighetsnära borgerlig kritik av skolmarknaden, säger Anna Ekström och fortsätter:

– Tyvärr ser jag inte samma fritänkande och nytänkande hos Moderaterna centralt - där lyssnar man mer på de vinstmaximerande skolkoncernerna och mindre på forskare och modiga kommunpolitiker.

Argumenten för att få med sig partikamraterna

Robert Wenglén vill bland annat ge kommunerna större inflytande över etableringen av skolor, gå över till ett antagningssystem, differentiera skolpengen och skapa förutsättningar för extra insatser på skolor i utanförskapsområden och därigenom få bukt med kriminella grogrunder. 

– Debatten om vinster i skolan är uttjatad och leder inget vart, påpekar han. 

Samtidigt har Robert Wenglén vässat sina argument och kommit fram till fyra punkter för att förändra skolan som ligger i linje med den borgerliga politiken. 

– Moderaterna brukar stå upp för kommunala självstyret men nu körs kommunerna över av staten. Vidare förespråkar vi lika möjligheter och rättigheter men med två antagningssystem missgynnas nyinflyttade i en kommun. Många borgerliga väljare är vana att flytta på sig och få nya jobb, säger han och fortsätter: 

– Vi värnar också konkurrens på lika villkor och borde stå upp för det även i skolfrågan där offentliga skolor missgynnas. Och till sist är det viktigt för Moderaterna att få bukt med nyrekryteringen till kriminella nätverk och då är det viktigt att skolan lyckas med ungdomarna som är på glid. Det behövs fler skickliga lärare och ledare i skolorna i utanförskapsområden. 

Vill ha in mer expertis i skolan

Enligt Lommamoderaten landade även han och Anna Ekström i liknande lösningar men med olika perspektiv. 

– Socialdemokrater tror generellt på mer resurser medan jag vill in med det intellektuella kapitalet. Fler skickliga lärare, ledare och annan expertis. Det går inte att komma åt den kriminella grogrunden genom att ge en skolpeng och säga, gör vad ni vill. 

FLER NYHETER: Sex år sedan Gui Minhai fängslades: ”Sverige gör inte tillräckligt”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!