Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Løkke vill se nordiska gränskontroller

<p>"Om Europa inte skyddar sina gränser kommer vi plötsligt att ha gränser mellan våra nordiska länder", säger Lars Løkke Rasmussen till DR Nyheder.</p>Foto: Tomas Leprince

Flyktingkrisen pågår allt jämnt i Europa och någon ljusning går inte att se.

Då vill den danska regeringen se mer samarbete i Norden.

Förslaget går ut på att införa gemensamma gränskontroller.

– Om Europa inte skyddar sina gränser kommer vi plötsligt att ha gränser mellan våra nordiska länder, säger Lars Løkke Rasmussen till DR Nyheder.

Sedan mitten av november förra året har Sverige gränskontroller mot Danmark, och den fjärde januari utökades detta även med ID-kontroller.

Danmark följde snabbt efter och genomförde samma åtgärd vid sin gräns mot Tyskland.

Effekten har blivit att även länder som Norge, Tyskland och Österrike i dag har upprättade gränskontroller gentemot ett eller ett par av sina grannländer.

"Mer samarbete"

Detta vill Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen ändra på.

Han vill nu se mer samarbete mellan de nordiska länderna i flyktingfrågan.

– Man skulle kunna föreställa sig att de nordiska länderna i högre grad samarbetar om en gemensam gräns i stället för att ha en så strikt gränskontroll som vi nu har internt i Norden, säger han till DR Nyheder.

Venstres partiledare föreslår i stället att de skandinaviska länderna, Norge, Sverige och Danmark, tillsammans stärker gränsen mot Tyskland.

– Om vi inte löser problemet med de europeiska gränserna kommer vi att se en negativ effekt som innebär att det plötsligt är gränser mellan de nordiska länderna, säger Lars Løkke Rasmussen.

"Lägg fram en plan"

Den danska statsministern får stöd även av oppositionen i landet.

Den socialdemokratiska partiledaren, Nicolai Wammen, vill nu se att ord blir handling.

– Vi uppmanar statsministern att lägga fram en konkret plan för hur det här ska genomföras. Det är viktigt att få det klarlagt om det här bara är en tanke från statsministern eller om han har diskuterat det med sina nordiska kolleger, säger han till DR Nyheder.