Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Loke fick inte bli skolans lucia

Loke Båtshake, 11, har varit lucia på dagis flera gånger.
Men i valet till skolans ljusbärare fick han nobben.
- Rektorn bestämde att det inte får vara en kille, säger han.
Loke Båtshake går i klass 5A på Flygelskolan i Lund. Han och klasskompisen Emil har lyckats få rejäl fart på debatten om vad som är tillåtet i skolvärlden.
- Det började med att vår lärare kom in i klassrummet och frågade om någon ville bli lucia. En kille räckte upp handen och sa ja och läraren sa att det gick bra, säger Loke.

Startade upprop

Efteråt fick de reda på att skolan inte tillät killar att vara luciakandidater.
Diskriminerande, tyckte Loke och kompisen Emil och startade ett upprop. Av 80 tillfrågade ansåg 69 elever och en lärare att killar borde få vara med i valet.ia.
- Vi lämnade listan till rektor och trodde att han skulle lyssna på oss. Men han bara struntade i den och bestämde att lucia skulle vara en tjej som det brukar vara, säger Loke.

Håller fast vid traditionen

Beslutet väckte starka reaktioner bland eleverna. Nu hoppas Loke få en bredare debatt kring luciafirandet i skolan.
Flygelskolans rektor Henrik Lindeberg står fast vid beslutet.
- Jag tog emot protesten och tycker det är helt okej att de tycker så. Men efter att ha pratat med den grupp som håller i luciafirandet valde vi att hålla fast traditionen att ha en flicka som lucia, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!