Foto: Jörgen Alström
 Foto: Jörgen Alström

Lokalpolitikern rasar mot graffitimålningen

Publicerad

HALMSTAD. En graffitimålning på Söndrumsskolan har väckt anstöt hos en av kommunens skolpolitiker, Håkan Wallin (FP), som menar att den är opassande för skolmiljön. Men konstnären tycker att han har misstolkat målningen.

– Kvinnlig sexualitet är inte något negativt, så sluta svartmåla de få positiva representationerna som finns i det offentliga rummet, säger konstnären Carolina Falkholt.

Den nybyggda Söndrumsskolan invigdes den 19 augusti och snabbt blev skolans elevskåp föremål för debatt. Skåpen är täckta av graffitimålningar gjorda av 22 konstnärer från hela Sverige.

Verket omfattar i sin helhet 500 skåp på en yta av 180 kvadratmeter som har stafettmålats av konstnärerna. En del av väggmålningen föreställer ett par skrevande kvinnoben iklädda nätstrumpor. Något som fick politikern Håkan Wallin (FP) är reagera starkt.

– Det är inte okej att ha en bild på en skrevande kvinna i skolan. Barnen har ju ingen möjlighet att välja själva i fall de vill titta på den, säger han.

På Hallandspostens hemsida finns fler arga kommentarer. "Vi upplever det som visuell våldtäkt när utomstående försöker pressa sina könsorgan in i våra ögon, hjärnor och känslor!" skriver en av de upprörda läsarna.…

Reagerat försent

Från kommunens sida arbetar man just nu med att ta fram ett läromaterial om målningen. Tanken är att lärarna framöver ska kunna problematisera och diskutera verket tillsammans med eleverna. Men Håkan Wallin tycker att insatsen kommer försent.

– Nu när jag har reagerat säger de att man ska ta fram ett läromaterial. Men varför kommer inte den här debatten tidigare undrar jag då.

På högstadieskolan har man däremot inte mött några negativa reaktioner på graffitimålningarna från elever eller föräldrar, enligt rektorn Hans Åkerlund.

– Tvärtom, eleverna är stolta över skolan när de visar upp den för sina föräldrar. De tycker att den är fint utsmyckad, säger han.

Konstnären Carolina Falkholt, som målat de nätstrumpsklädda benen, tycker att Håkan Wallin har misstolkat målningen.

– Mitt syfte var framför allt att öppna för en debatt om kvinnlig sexualitet. En tjej som är fri i sin sexualitet på högstadiet riskerar ofta att kallas slampa eller andra nedsättande ord, och det tycker jag att vi måste diskutera, säger hon.

"En stark, kvinnlig symbol"

Pärra Andreasson, den Malmöbaserade graffitimålaren som varit projektets konstnärliga ledare, tvekade aldrig om att ha med Carolina Falkholts verk.

– Jag såg inga problem med hennes målning. Om den hade varit fotorealistisk och föreställt en naken kropp hade jag tagit bort en med en gång, men för mig är målningen så pass abstrakt att den mer handlar om en stark, kvinnlig symbol, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag