Lokalpolitikern rasar mot graffitimålningen

Foto: Jörgen Alström

HALMSTAD. En graffitimålning på Söndrumsskolan har väckt anstöt hos en av kommunens skolpolitiker, Håkan Wallin (FP), som menar att den är opassande för skolmiljön. Men konstnären tycker att han har misstolkat målningen.

– Kvinnlig sexualitet är inte något negativt, så sluta svartmåla de få positiva representationerna som finns i det offentliga rummet, säger konstnären Carolina Falkholt.

Den nybyggda Söndrumsskolan invigdes den 19 augusti och snabbt blev skolans elevskåp föremål för debatt. Skåpen är täckta av graffitimålningar gjorda av 22 konstnärer från hela Sverige.

Verket omfattar i sin helhet 500 skåp på en yta av 180 kvadratmeter som har stafettmålats av konstnärerna. En del av väggmålningen föreställer ett par skrevande kvinnoben iklädda nätstrumpor. Något som fick politikern Håkan Wallin (FP) är reagera starkt.

– Det är inte okej att ha en bild på en skrevande kvinna i skolan. Barnen har ju ingen möjlighet att välja själva i fall de vill titta på den, säger han.

På Hallandspostens hemsida finns fler arga kommentarer. "Vi upplever det som visuell våldtäkt när utomstående försöker pressa sina könsorgan in i våra ögon, hjärnor och känslor!" skriver en av de upprörda läsarna.…

Reagerat försent

Från kommunens sida arbetar man just nu med att ta fram ett läromaterial om målningen. Tanken är att lärarna framöver ska kunna problematisera och diskutera verket tillsammans med eleverna. Men Håkan Wallin tycker att insatsen kommer försent.

– Nu när jag har reagerat säger de att man ska ta fram ett läromaterial. Men varför kommer inte den här debatten tidigare undrar jag då.

På högstadieskolan har man däremot inte mött några negativa reaktioner på graffitimålningarna från elever eller föräldrar, enligt rektorn Hans Åkerlund.

– Tvärtom, eleverna är stolta över skolan när de visar upp den för sina föräldrar. De tycker att den är fint utsmyckad, säger han.

Konstnären Carolina Falkholt, som målat de nätstrumpsklädda benen, tycker att Håkan Wallin har misstolkat målningen.

– Mitt syfte var framför allt att öppna för en debatt om kvinnlig sexualitet. En tjej som är fri i sin sexualitet på högstadiet riskerar ofta att kallas slampa eller andra nedsättande ord, och det tycker jag att vi måste diskutera, säger hon.

"En stark, kvinnlig symbol"

Pärra Andreasson, den Malmöbaserade graffitimålaren som varit projektets konstnärliga ledare, tvekade aldrig om att ha med Carolina Falkholts verk.

– Jag såg inga problem med hennes målning. Om den hade varit fotorealistisk och föreställt en naken kropp hade jag tagit bort en med en gång, men för mig är målningen så pass abstrakt att den mer handlar om en stark, kvinnlig symbol, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!