Foto: SverigedemokraternaFoto: Sverigedemokraterna
 Foto: Sverigedemokraterna
Politikern har bland annat skrivit att hon befarar inbördeskrig och vill ha Sverige satt i undantagstillstånd.Politikern har bland annat skrivit att hon befarar inbördeskrig och vill ha Sverige satt i undantagstillstånd.
Politikern har bland annat skrivit att hon befarar inbördeskrig och vill ha Sverige satt i undantagstillstånd.

Lokala SD-toppen i blåsväder – har spridit rasistiskt material

Publicerad

Det är bara en månad sedan Susanne Larsen valdes till ny distriktsordförande för Sverigedemokraterna Halland. Nu är hon i blåsväder efter att det avslöjats att hon spridit islamofobiskt och rasistiskt material på sin Facebooksida. Hon kritiseras nu av sitt eget parti.

– Vi ser allvarligt på det inträffade, skriver Henrik Gustafsson, informationsansvarig för Sverigedemokraterna.

Den 19 mars valdes Susanne Larsen som ny distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Halland efter att tidigare ha varit vice ordförande.

– Jag välkomnar Susanne Larsen som ny ordförande. Jag tror att hon blir en frisk fläkt som också kan skapa ro i ett oroligt distrikt, sa riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö som kommentar till Hallands nyheter då.

I dag uppdagas det att Susanne Larsen under flera års tid har skrivit rasistiska och islamofobiska kommentarer på sin Facebook-sida. Hon har dessutom delat mängder av artiklar från bland annat den, enligt Sverigedemokraterna själva, neo-fascistiska tidskriften Fria tider.

Har bara varit ordförande i en månad

Den antirasistiska sajten Inte rasist men, var först med avslöjandet och har även gjort en längre intervju med politikern som blev vald när före detta distriktsordförande Andreas Feymark petades efter två år på posten.

"Muslimer är ondska och farliga" skriver Susanne Larsen i en kommentar 8 februari 2014.

När företrädare för sajten ringde upp sa Susanne Larsen att hon delar artiklar för att ta reda på vad hennes Facebookvänner har för åsikter om dem, inte för att hon ligger bakom dem. Däremot står hon för sitt tidigare inlägg att det pågår ett inbördeskrig inom EU.

– Jag anser att den rådande situationen med våldtäkter, terrordåd, bombhot, misshandelsfall, ökad kriminalitet, är ett påbörjat inbördeskrig, säger Susanne Larsen till Inte rasist men.

Vill inte kommentera

På Susanne Larsens Facebooksida, några timmar efter att Inte rasist men släppt nyheten, så går inga gilla-markeringar av Fria tider, motpol och Nationell Idag att finna. Sidor som en anonym källa uppgett att Susanne Larsen tidigare gillat. 

En av artiklarna som Susanne Larsen delat på Facebook, skärmdumpade av en källa. Länken går till ett inlägg som önskar att "Somalier fryser ihjäl".

Susanne Larsen säger sig dock inte ha sett det avslöjande materialet än när Kvällsposten ringer upp.

– Inga kommentarer, säger Susanne Larsen. 

SD ser allvarligt på uppgifterna

På nationell nivå ska Sverigedemokraterna ha inlett en utredning av uppgifterna. 

– Vi ser allvarligt på det inträffade och finner det som framkommit som problematiskt. Medlemsutskottet har därför valt att initiera en intern utredning,  en process i enlighet med befintlig arbetsordning, skriver Henrik Gustafsson, informationsansvarig för Sverigedemokraterna i ett mejl.

"Det går snabbt utför där muslimer är inblandade" skriver Susanne Larsen och att hon "nästan hoppas att Putin tar över".Foto: Skärmdump

Riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö (SD), som är den som tidigare välkomnade Susanne Larsen som "en frisk fläkt", uppges att hon inte nåtts av nyheten.

– Jag vet ingenting om det överhuvudtaget, det kommer som en chock för mig. Jag står inte bakom någon rasism överhuvudtaget eller vad ni nu kallar det för som hon har gjort, om hon nu gjort det, säger Sara-Lena Bjälkö.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag