Lokala lättnader ratas – kritiken: ”Är olyckligt”

Eva Melander.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carl Johan Sonesson (M)
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om en vecka ska Folkhälsomyndigheten vara klar med en plan för hur Sverige ska öppnas upp igen efter pandemin. 

Enligt Skånes smittskyddsläkare Eva Melander förs det inga diskussioner om en regionalt anpassad öppningsplan – vilket regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) efterfrågat länge. 

– Jag tycker det är olyckligt om det inte finns en sådan diskussion nationellt och i Folkhälsomyndigheten, säger han.

Under onsdagens pressträff konstaterade Skånes smittskyddsläkare Eva Melander att regionen kan besluta om utökade restriktioner för att hålla smittspridningen nere men inte göra lättnader från de nationella råden. 

– Jag vill signalera att det i första hand är regeringen och Folkhälsomyndigheten som sätter ramarna och att vi får lite hänga på, utvecklar hon. 

– Jag tror inte att det blir så att Skåne öppnar och resterande väntar. 

Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Skåne, har under lång tid kritiserat regeringen och Folkhälsomyndigheten för att inte ha en tydlig öppningsplan. Framför allt har han efterlyst en diskussion om att regioner med en viss nivå av smitta och antal vaccinerade ska kunna öppna upp med utomhusaktiviteter med reglerad utomhuspublik. 

För några dagar sedan aviserade också regeringen att man från den 17 maj kan komma att höja publikgränsen för sport- och kulturevenemang utomhus till 500 personer – förutsatt att smittläget tillåter det. 

”Olyckligt” 

Carl Johan Sonesson står dock fast vid att han gärna skulle se en större möjlighet till regionala anpassningar i öppningsplanen. 

– Jag tror man i planen för att öppna upp måste ha med kriterier för antal smittade och antal vaccinerade som en faktor som styr hur mycket och snabbt man kan öppna upp och då skulle det kunna ske olika fort över landet, säger han. 

– Jag tycker det är olyckligt om det inte finns en sådan diskussion nationellt och i Folkhälsomyndigheten. 

På frågan om det hade varit önskvärt med en större frihet att kunna anpassa öppningsplanen efter mer lokala förhållanden svarar Eva Melander: 

– Nej, det har jag ingen särskild åsikt om. 

– Vi följer det nationella, det är enklast och tydligast. Jag tror det skulle bli komplicerat och märkligt med olika när folk exempelvis rör sig runt i landet. 

Pågår det någon diskussion med Folkhälsomyndigheten om en mer flexibel öppningsplan? 

– Det är huvudsakligen helheten som är på tapeten, mycket gäller det allmänna. Vad man ska släppa på, vad man ska hålla kvar och om grupper som gått genom sjukdom eller är vaccinerade. 

Platå i smittspridningen 

Skåne ligger fortfarande på en platå i smittspridningen, för dagen med runt 600 nya fall per dygn. Regionen har till skillnad från Stockholm och Västra Götaland inte sett någon tydlig tredje våg. Samtidigt har smittspridningen börjat avta i de andra storstadsregionerna, vilket Skåne fortfarande väntar på. 

Trycket på sjukvården är alltjämnt betydligt lägre än under toppen av andra vågen. Just nu vårdas 141 patienter med corona på vårdavdelning och 27 på intensiven. 

Se mer: Region Skåne om Astras vaccin: ”Vi har lyft frågan till FHM”

Region Skåne om Astras vaccin: ”Vi har lyft frågan till FHM”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!