Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lokal valuta ska ge handeln en skjuts

Foto: Christian Örnberg

En egen valuta, giltig endast i Vellinge kommun?

Nu kan idén bli verklighet – om Moderaterna i kommunen får bestämma.

Det är kommunstyrelsens ordförande, Carina Wutzler (M), som har föreslagit införandet av Vellingedollar.

– Det skulle gynna lokala inköp i kommunen, säger hon till Sydsvenskan.

I samband med en sammankomst för lokala företagare under veckan berättade Carina Wutzler (M) om den revolutionerande idén.

Det rör sig alltså om en helt egen valuta, Vellingedollar, som endast ska kunna användas i kommunen.

– Jag har funderat över om man på något sätt kan ge kommunens invånare och turister extra valuta för pengarna. Då hade det varit spännande att testa en lokal valuta, säger Carina Wutzler.

Betala sophämtning med Vellingedollar

Det ska dock inte röra sig om några tryckta pengar.

Enligt Sydsvenskan handlar i stället förslaget om att ett plastkort laddas med Vellingedollar. En hundralapp kan då tänkas omvandlas till Vellingedollar, och samtidigt ges ett värde av exempelvis 110 kronor, vilket skulle ge invånarna en lokalrabatt

Enligt Carina Wutzler skulle detta gynna lokala affärer och butiker.

Bland annat är tanken att valutan ska kunna användas på krogar, museer och offentliga inrättningar. Men även p-avgifter, lokalhyror och sophämtning kan i framtiden komma att betalas med Vellingedollar.

Carina Wutzler menar dock att valutan endast befinner sig på idéstadiet i dagsläget.

Måste få med lokala butiker

– Det här är bara en vision. Det finns många frågetecken att fundera över. Kommunen är ju ingen bank, men kanske kan vi vara med och ha en samordnande roll, säger hon.

Responsen från företagssidan har hittills varit god. Thomas Claughton-Wallin, ordförande i Vellinge Falsterbonäsets företagargrupp, var med när Carina Wutzler presenterade sin idé.

– Det gäller att få med lokala butiker och restauranger, men det är en bra idé. Det finns mycket att tjäna för alla. Det kostar i dag 300 kronor att köra till och från Malmö. Den kostnaden, och en rabatt vid växlingen, skulle innebära att man kan spara mycket pengar genom att handla lokalt, säger han till Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!